Úřad práce, nezaměstnanost

Úřad práce, nezaměstnanost | foto: Profimedia.cz

Nezaměstnanost je nejnižší za jedenáct let

  • 132
V tuzemsku ubývá lidí bez práce. Míra nezaměstnanosti v prvním čtvrtletí klesla na 4,7 procenta, to je nejnižší úroveň od poloviny roku 1997. Práci mělo téměř pět milionů lidí. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu.

Nezaměstnaných v prvním čtvrtletí ubylo o více než pětinu na 243 800. Práci mělo v tomto období celkem pět milionů lidí, což je meziročně o 93 400 více.

Podle ministerstva práce, které používá k výpočtu jinou metodiku, byla v prvním čtvrtletí míra nezaměstnanosti šest procent. V únoru podle úřadu nezaměstnanost klesla nejníž za 10 let. - čtěte Nezaměstnanost je nejnižší za deset let

Nezaměstnaných ubývá především díky silnému růstu ekonomiky a rostoucí nabídce práce. Podle analytika ČSOB Petra Dufka za současnou situací na trhu práce stojí zejména investoři, kteří nabízejí v posledních letech desítky tisíc nových pracovních míst, spolu s vládní politikou utahování dříve velkorysé sociální sítě.

"Silný růst ekonomiky spojený s rostoucí nabídkou práce se odráží v příznivém trendu snižování nezaměstnanosti, který pokračuje již od roku 2004," uvedl pro ČTK Dufek.

Nová pracovní místa a snižující se nezaměstnanost jsou sice dobrou zprávou pro jednotlivé regiony, zaměstnavatelům ale dělají těžkou hlavu. Trh práce se totiž dlouhodobě potýká s nedostatkem lidí. Podle Dufka to ale zatím nevyvolává nadměrné mzdové tlaky.

Kvůli klesající nezaměstnanosti a rychlému rozvoji nových výrobních kapacit musí ekonomika stále více spoléhat na zahraniční pracovníky, hlavně ze Slovenska, Ukrajiny a Polska.

Pro řadu obyvatel bývalého východního bloku už totiž práce v Česku není tak lukrativní jako dříve. Dělníci tak chybějí na stavbách i v továrnách. - čtěte Ukrajinci došli. V Česku chybějí dělníci