Zdeněk Bakala

Zdeněk Bakala | foto:  Nguyen Phuong Thao, MF DNES

Nespokojený nájemník podal trestní oznámení na Bakalu

  • 56
Člen Sdružení nájemníků BYTYOKD.CZ Zdeněk Pavlíček podal trestní oznámení v souvislosti s bývalými byty OKD. Nelíbí se mu, že společnost RPG Byty ručí za bankovní úvěry domy s předkupním právem, o čemž údajně banky nevěděly.

"Zjistili jsme, že ostravské bytové domy s byty, na které máme jako nájemníci předkupní právo za zvýhodněných podmínek, slouží jako bankovní zástavy za úvěry společností z Bakalovy skupiny v hodnotě téměř jedné miliardy korun. Přitom smlouvy o zástavách sdělení o předkupním právu neobsahují," uvedl Pavlíček.

Ten je kandidátem do Senátu a na primátora města Ostravy strany Suverenita Jany Bobošíkové. Zástupce Zdeňka Bakaly Pavel Kočiš označuje trestní oznámení za politické. "Jedná se o zjevnou součást volební kampaně. Na takto jasně politicky motivované výpady nebudeme reagovat," řekl iDNES.cz.

Obecně je možné ručit majetkem, který je zatížen předkupním právem. Může ale existovat výjimka, která úvěr v rámci konkrétního předkupního práva vylučuje.

Banky věděly o všem, brání se RPG Byty

K podmínkám bankovních úvěrů se už před třemi týdny vyjadřoval Petr Handl, mluvčí RPG Byty. Odmítl nařčení, že by banky o předkupním právu nevěděly. "Finanční instituce, s nimiž jsme o úvěrech jednali, dostaly všechny potřebné informace, což zohlednily při nastavování podmínek, za nichž nám byly úvěry poskytnuty. Sjednání úvěrů není v rozporu s privatizační smlouvou," řekl. Úvěry si firma vzala proto, aby urychlila opravy domů.

Trestní oznámení podal Pavlíček pro podezření ze spáchání trestných činů úvěrového podvodu a trestného činu podezření z porušování povinností při správě cizího majetku a případně dalších trestných činů.

"Ve věci přichází v úvahu trestní odpovědnost těchto osob - Anton Aksic, Pavel Telička, Otakar Jelínek, Martin Skrla, Martin Coté a další osoby ve statutárních orgánech a managementu společností RPG Industries a RPG Byty, popřípadě vlastníci společností Zdeněk Bakala a další mně neznámé osoby," uvedl v oznámení Pavlíček.

Trestné činy podle něho mohly být spáchány při uzavření zástavních smluv mezi RPG Byty a Českou spořitelnou z 20. března 2009 a RPG Byty a UniCreditBank z 10. prosince 2009. Týkají se zástav bytových domů v Ostravě, Havířově, Zábřehu nad Odrou, Moravské Ostravě, Albrechticích u Českého Těšína, Horní Suché, Českém Těšíně, Orlové a Frýdku-Místku.

V bývalých 45 tisících bytech OKD žije na severu Moravy přes sto tisíc lidí. Spor o předkupní právo nájemníků na bývalé byty OKD vypukl loni, když firma tento závazek vypověděla. Společnost RPG Industries finančníka Zdeňka Bakaly držela byty díky koupi společnosti Karbon Invest, která je získala v roce 2004 privatizací státního podílu v OKD.