Diskuze

Kupujete nemovitost? Pozor na skryté vady, na reklamaci máte 5 let

Každý rok v Česku proběhne převod zhruba půl milionu bytů a rodinných domů. Technický stav nemovitosti se smluvně mezi kupujícím a prodávajícím přitom řeší jen v 10 procentech případů. Skryté vady lze reklamovat do 5 let od uzavření kupní smlouvy. Odpovědnost nese prodávající.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
AZ

Tím, že přesunete neoznačené reklamní články do sekce Eko (dříve Ekonomika) jejich důvěryhodnost nezvýšíte.

2 0
možnosti
MM

Koukam ze nejlepsi je koupit pozemek a postavit vlastni, jinak je to reseni na dlouhej beh...

0 0
možnosti
JC

J80a23n 18C61e93p91e24k

20. 10. 2017 13:17

Stejně vám to bude stavět nějaká firma a pokud ta není dokonalá a s tím i architekt, který to celé navrhne, tak se vám vady mohou začít objevovat až po několika letech. Naopak u velkého developera nějaké dovolání i když s obtížemi jde, u malé stavební firmy, která co chvíli zaniká a vzniká nová, pak dovolání nemáte žádné. A když si najmete za pár korun Ukrajince, tak nemáte dovolání již vůbec žádné a můžete fackovat leda sebe.

1 0
možnosti
JH

tak ten vymyšlenej pan Donát byl asi pěknej BLB, když uvěřil pohádce, že japonský přímotopy nemají téměř žádnou spotřebu........Rv

3 0
možnosti
JC

J75a37n 42C72e93p41e54k

20. 10. 2017 11:54

Nejsmutnější na celé věci je, že developeři, stavebníci takovéto šunty staví a pak s drzostí prodávají jako naprosto dokonalé a bez závad. Naprosto chápu kupující, že nejsou schopni všechny závady při převzetí zjistit. Jsme lidi a ne stavbaři. Další kapitolou jsou závady, které se projeví až po nějaké době.

1 0
možnosti
OV

A odkaz na občanský zákoník?

0 0
možnosti
MV

v CR uz vznikly firmy, ktere obvolavaji majitele nove nabytych nemovitosti, at si udelaji celkovou kontrolu, nebot vzdy se tam neco najde a pak muzete i po 4 letech vymahat po prodavajicim 10, 20 % kupni ceny zpatky. firma si vezme polovinu a jde na dalsi nemovitost.....humus

0 0
možnosti
VP

S takovou firmou se dá velmi snadno vyběhnout.

1 0
možnosti
TP

Aaaa, dlouho nebyla reklama na byteček. Už jsem se bál, jestli nezkrachovali :-)

2 0
možnosti
PK

Foto 23 - ten parapet preci neni v protispadu?

0 0
možnosti
PK

Aha, je, foto mátlo :-)

0 0
možnosti
VP

No, to je zase poloviční práce redaktoři. Proč v článku nenapíšete, že v případě potřeby uplatnit nárok skryté vady po prodávajícím musí kupující

A) prokázat že vady nejsou výsledkem nesprávného užívání a údržby či běžného opotřebení.

B) závada existovala už před prodejem

3 0
možnosti
TN

Přesně tak, není to tak jednoduche, jak se zda. A prave v povinnosti kupujiciho prokazat, ze zavada existovala jiz v dobe prodeje, je zasadni zadrhel uspesnosti kupujícího v případě sporu.

0 0
možnosti
AP

No a jak to tedy řešit? Kupující má možnost si dům prohlédnout. Závada je spíš to, že se důkladně neseznámil s jeho stavem - jako ti pohádkoví Donáthovi. To bych měl při prodeji domu sepsat podrobnou technickou zprávu a manuál k užívání a dát to kupujícímu jako přílohu ke smlouvě?

0 0
možnosti