Německo láká peníze z daňových rájů

  • 2
Vraťte se domů, volá německá vláda na výdělky svých občanů uložené v daňových rájích. Skoro to nebude bolet, dodává o poznání tišeji. V rámci vylepšení rozpočtové bilance chce tým kancléře Gerharda Schrödera nalákat do země legální i špinavé peníze Němců z ciziny a zdanit je jednorázovou sazbou 25 procent. Dělá si zálusk na 100 miliard euro daňového základu.

Tato zvláštní nabídka platí do konce roku 2003. Pokud se někdo rozhodne legalizovat své příjmy od ledna do června 2004, přijde o pětatřicet procent.

"Chceme umožnit těm, kdo nebyli čestní, cestu zpět do systému," prohlásil Schröder. Ministr financí Hans Eichel jeho nabídku vyšperkoval slibem, že pak by vláda žádné další daně nezvyšovala, neboť by si tak přišla na 25 miliard eur.

Jak ale připomíná agentura ČTK, podobná akce proběhla i v Itálii. Její občané měli v zahraničí asi 500 miliard eur, které mohli vrátit do země za 2,5 procenta. Přiteklo 60 miliard, což byl podle odborníků úspěch.

Před pár dny se přitom ministři financí Evropské unie nedohodli na společných pravidlech pro zdanění úroků z bankovních vkladů a zamezení daňových úniků právě prostřednictvím rájů.

Proti plánům EU je také mimo stojící Švýcarsko, do jehož bank míří od lidí z unie nemalé částky. Odhaduje se, že ve Švýcarsku či Lucembursku (to sice je v EU, ale společné zdanění odmítá) leží kolem 300 miliard německých eur.

Německá vláda měla v plánu také omezení možnosti kompenzovat budoucími zisky minulé ztráty v účetnictví firem.

Proti tomu ale v pravidelné zprávě vystoupila německá centrální banka, která se obává, že firmy nebudou ochotné brát na sebe budoucí rizika a sníží se tak objem investic, zaměstnanost i výkon ekonomiky.

,