Nejvíc obdivu má Škoda, skokanem je Zentiva

  • 7
Žebříček nejobdivovanějších firem nepoznal ani v 7. ročníku jiného vítěze než mladoboleslavskou Škodu Auto. Podle sdružení Czech Top 100, které pořadí sestavuje, nastal ale zajímavý pohyb na dalších příčkách. Na stříbrnou pozici se vyhoupl ČEZ, třetí skončila farmaceutická firma Zentiva.

ČEZ si proti loňsku polepšil o jednu příčku, Zentiva se stala dokonce „skokanem roku“. V minulých letech mezi nejlepší desítkou vůbec nebyla.

„Společnost Zentiva si vydobyla obdiv zejména za úspěšný vstup na pražskou burzu, kde se jí jako první domácí firmě podařilo úspěšně získat kapitál úpisem nových akcií,“ uvedl předseda Sdružení Czech Top 100 Jan Struž.

Mluvčí třetí Zentivy Věra Kudynová pak pro ČTK přirovnala postavení mladoboleslavské firmy ke stejné suverenitě, jakou Karel Gott vládne v populární hudbě.

Naopak za propadák roku by se daly považovat výsledky mobilních operátorů, například loni čtvrtý Eurotel z první desítky zcela vypadl.

Žebříček obdivovaných firem sestavuje sdružení podle hlasování manažerů významných společností, ekonomických a finančních analytiků, zástupců oborových sdružení, svazů a profesních asociací.

Při hlasování se hodnotí například kvalita výrobků, inovace, vztah k zaměstnancům, odpovědnost k životnímu prostředí nebo třeba charitativní projekty.

TOP TEN OBDIVOVANÝCH FIREM 2005

1. Škoda Auto2. ČEZ3. Zentiva4. Plzeňský Prazdroj5. Skanska6. Budějovický Budvar7. Komerční banka8. Třinecké železárny9. Barum Continental10. Česká pojišťovna