Nejvíc CD v Evropě bude vyrábět Slovensko

  • 20
Švýcarský výrobce digitálních nosičů Sky Media rozhodl, kam umístí svůj další závod. Švýcaři volili mezi Irskem, východem Německa a Slovenskem. Právě Slováci nakonec v klání o investici zvítězili. Největší evropský podnik tohoto druhu vznikne v Novém Meste nad Váhom.

Sky Media plánuje, že v novém závodě vyrobí měsíčně přes šedesát milionů CD-ROM a DVD nosičů.

"V našich plánech je zahájení stavebních prací 1. května tohoto roku. V říjnu chceme začít s výrobou," prohlásil šéf Sky Media Vladislav Chablijev.

Téměř veškerá produkce by měla směřovat na vývoz. To znamená, že kromě nových pracovních míst (vznikne jich tu asi tisícovka), by se společnost měla zasloužit i o zlepšení obchodní bilance země.

Slováci loni vyvezli zboží a služby asi za 740 miliard slovenských korun. Sky Media počítá, že její export se bude pohybovat kolem 9,5 miliardy.

Podle slovenského ministra hospodářství Pavola Ruska se firma rozhodla na základě výhodných podmínek, které jí Slováci poskytli. Podle ministra totiž zakázka splňuje podmínky strategické investice. Těm vláda věnuje zvláštní pozornost.

"Jednání byla poměrně náročná, ale měli jsme v rukou dobré argumenty," prohlásil Rusko.

Sky Media by měla od slovenské vlády v rámci podpory investic obdržet asi 100 milionů eur. Konkrétní podmínky dohodne vláda a Sky Media během dvou měsíců.

Rusko počítá, že firma obdrží příspěvek na tvorbu pracovních míst a rekvalifikaci a pořízení movitého i nemovitého majetku. Slovenská vláda počítá, že Švýcaři také určitou dobu nebudou platit daně.

,