Nejdéle nemocní jsou na severní Moravě

  • 102
Ten, kdo onemocní na severní Moravě, k uzdravení potřebuje 42 dní. To je v celé zemi nejdéle. A o šest dní více než v roce 2003. Severomoravským pacientům sekunduje jižní Morava, zejména Zlínský kraj. Délka průměrné nemocenské loni dosáhla 37 dní.

Reforma nákladného systému, která by ulevila státu a o níž vláda, odbory a firmy debatují už téměř rok, ještě neprošla.

Systém je stále nákladnější. Lidé si loni doma či v nemocnici pobyli o pět dní déle než před rokem, a dokonce o 13 dní déle než před deseti lety, uvádí Česká správa sociálního zabezpečení.

Experti vysvětlují loňský nárůst paradoxně: nebyla chřipková epidemie, která průměrnou délku nemocenských zkracuje, protože její vyléčení zabere zhruba jen týden.

Z delšího pohledu však přibývá návštěv u lékaře i proto, že zejména v chudších okresech je to únik před nezaměstnaností. "Je běžné, že se člověk ve výpovědní nebo ochranné lhůtě obrátí na lékaře. Tím získává čas pro hledání nové práce nebo oddaluje nástup na pracovní úřad," říká právnička, která se specializuje na pracovní právo.

"Ti nejšikovnější jdou k psychiatrovi s tím, že mají z výpovědi deprese, a získají nemocenskou na pár měsíců, při které ani nemusí být doma kvůli kontrole," popisuje extrémní případy.

Mnohé firmy se snaží zaměstnance motivovat, aby často nestonali. Například opavská strojírenská společnost Ferram už před pár lety pro svých 200 zaměstnanců zavedla odměnu pěti dnů dovolené k dobru pro ty, kdo marodí méně než 25 dnů za rok. Ale ani to nestačí.

"Mělo to efekt asi jen rok," uvedl pro ČTK šéf firmy Břetislav Tůma. Teď se hodlá zaměřit na omezení třináctých platů pro časté marody. Jiné firmy dávají ročně pár dní volna na vyležení kratších nemocí.

Zaměstnavatelé počítají s tím, že přijdou změny, a mezi lékaře a své zaměstnance budou vstupovat více než předtím. Stát nezvládá narůstající náklady a chce se o ně více dělit. Firmy mají už od příštího roku platit první dva týdny nemocenské, na revanš budou státu odvádět méně na pojištění.

To je běžné ve 20 zemích EU. Nemocní s platem do 24 tisíc si přitom mírně pohorší.
Kolik bude kdo platit, je ještě otázkou. Vláda tuto středu v noci jednání nad novým zákonem o nemocenské na dva týdny přerušila.

Návrh z dílny ministra práce Zdeňka Škromacha snižuje dávky v době nemoci, ale méně, než se původně zamýšlelo. Změkčená reforma tak nepřináší žádné úspory, naopak by státní pokladnu ještě více zatížila.