MMF a Světová banka otevřely cestu k oddlužení nejchudších zemí.

MMF a Světová banka otevřely cestu k oddlužení nejchudších zemí. | foto: Profimedia.cz

Nejbohatší země odpouštějí dluhy nejchudším

Nejchudší země jsou zase o kousek blíž odpouštění astronomických částek, které dluží bohatým zemím. Po skupině G8 se na škrtnutí dluhů dohodli i představitelé Mezinárodního měnového fondu a Světové banky.

Dohodě ale ještě chybí oficiální podpis a také konkrétní představa o tom, jak celou věc zrealizovat.

"V červnu jsme slyšeli předehru, v červenci fanfáru a nyní jsme konečně zaslechli první závěrečné akordy," komentoval dohodu Stephen Rand z organizace Jubilee Debt Campaign s odkazem na jednání G8, které se na oddlužení dohodlo v červnu a o měsíc později jeho zástupci stvrdili ujednání podpisem.

"Cesta k dokončení úlevy od dluhů je nyní volná," řekl šéf Světové banky Paul Wolfowitz. Dodal, že celý proces bude dokončen do několika týdnů.

Dluhů by se tak mohlo zbavit 18 nejchudších zemí světa, zejména z Afriky. Celkově se počítá, že jim bohaté státy škrtnou závazky až za 40 miliard dolarů. Dalších devět zemí by se mohlo zbavit dluhů za předpokladu, že splní určité podmínky. Celkově by pak částka, kterou země odpustí, stoupla až na 55 miliard, napsala AP.

Dohoda se týká zemí Benin, Bolívie, Burkina Faso, Etiopie, Ghana, Guyana, Honduras, Madagaskar, Mali, Mauritánie, Mozambik, Nikaragua, Niger, Rwanda, Senegal, Tanzánie, Uganda a Zambie.

Chudé státy mohou prostředky, které se uvolní zrušením dluhů, použít na vzdělání či boj s nemocemi, jako jsou například AIDS či malárie, upřesnila agentura ČTK.

,