Nezaměstnaní se budou muset vzdělávat nebo jít na veřejně prospěšné práce. Jinak nedostanou dávky. Ilustrační foto

Nezaměstnaní se budou muset vzdělávat nebo jít na veřejně prospěšné práce. Jinak nedostanou dávky. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Nečas chce donutit nezaměstnané pracovat. Sáhne jim na peníze

  • 258
Ministr práce Petr Nečas přitvrdí vůči nezaměstnaným. Ve vládě navrhne, aby podporu brali pouze pět měsíců. Pak budou dostávat jen sociální dávky. Jejich výše bude záviset na tom, jestli se zapojí do veřejně prospěšných prací, budou se vzdělávat nebo rekvalifikovat.

V současnosti se podpora vyplácí půl roku (s výjimkou lidí starších 50 let). Podle Nečase by se měla postupně snižovat. První dva měsíce by nezaměstnaný dostával 65 procent ze svého předchozího platu, další dva měsíce 50 a pátý měsíc už jen 45 procent. Lidé by tak mohli dostat zhruba 13500 korun.

"Chceme stimulovat lidi a vyslat jasný signál, přijdeš-li o práci, najdi si rychle novou, nejlépe do dvou tří měsíců," popsal ministr Petr Nečas MF DNES.

"Naší ambicí je, aby každý, kdo do pěti měsíců práci nenajde, dostal nabídku na rekvalifikaci, na veřejně prospěšné práce, na vzdělávací kurz, což, a to je taky novinka, nebude moci odmítnout jako nyní," vysvětlil. Když odmítne nebo s úřadem práce nebude spolupracovat, může ho vyřadit z evidence a to znamená konec jakýchkoliv dávek.

Po pěti měsících na úřadu práce může nezaměstnaný od státu čekat jen existenční minimum dva tisíce korun. To nyní platilo až pro ty, kdo byli bez práce déle než rok. Nově si ale nezaměstnaný bude moci "přivydělat".

"Může pracovat ve prospěch obce. V každé obci je pořád co zlepšovat, zametat a podobně. Když to řeknu zjednodušeně, výše dávek se pak bude odvíjet od počtu odpracovaných hodin. Když nebude dělat nic, bude mít pouhé existenční minimum. Když odpracuje dejme tomu 20 hodin, bude jeho podpora odpovídat životnímu minimu, při 30 hodinách na tom bude ještě lépe," popsal Nečas.

Vláda projedná zákony v březnu, v dubnu by měly přijít do prvního čtení ve Sněmovně. Platit by mohly od příštího roku.

Čtěte V PÁTEČNÍ MF DNES

Co chystá ministr práce a sociálních věcí na nezaměstnané? Věří, že se mu podaří donutit pracovat ty, kteří zneužívají pomoc státu? Více informací čtěte v páteční MF DNES .

.

Podpořili byste zkrácení doby výplaty podpory v nezaměstnanosti?

celkem hlasů: 8084

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 čtvrtek 20. března 2008. Anketa je uzavřena.

Ano, zkrátil(a) bych ji
Ano, zkrátil(a) bych ji 4685

Ne, jsem pro zachování 6 měsíců
Ne, jsem pro zachování 6 měsíců 2908

Zcela bych ji zrušil(a)
Zcela bych ji zrušil(a) 491