čerpací stanice, tankování, benzin

čerpací stanice, tankování, benzin | foto: Profimedia.cz

Nafta během tří dnů přeskočila hranici 33 korun za litr

  • 14
Pohonné hmoty od úterý do dneška vyskočily strmě vzhůru. Natural 95 zdražil o 46 haléřů, ceny nafty se zvýšily o 64 haléřů a přeskočily rekordní hranici 33 korun. Litr stojí v průměru 33,08 koruny. Podle analytiků se v létě cena benzinu vyšplhá k 34 korunám za litr, u nafty ještě o korunu výš.

Podle analytiků se ceny pohonných hmot ještě nepřizpůsobily cenám nafty na světových trzích. "Jedná se zejména o naftu, ta ve světě zdražuje daleko extrémněji. Růst maloobchodních cen se mnohem více projeví zhruba za čtrnáct dní," uvedl analytik společnosti Colosseum Štěpán Pírko.

Ropa ale nezvýší jen ceny benzinu, ale i alternativních pohonných hmot, jako je například LPG. Alternativní pohonné hmoty jsou spjaté s cenou benzinu i nafty, jde o blízké substituty," tvrdí Pírko.

Cenu nafty žene nahoru velká poptávka, která souvisí hlavně se stále rostoucím počtem nákladních aut. Rafinerie však nemohou ze dne na den změnit technologii a začít produkovat nafty výrazně více.

Podle investiční banky Goldman Sachs se během dvou let mohou ceny ropy pohybovat až kolem 200 dolarů za barel. To by mohlo ceny českých pohonných hmot vyhnat až ke 40 korunám za litr. Záleží ale i na dalších faktorech.