Na zdražení jídel mají podíl politici i majitelé

  • 120
Na zdražení jídel v restauracích od 1. května letošního roku se podepsali "viníci" jak z řad politiků, tak majitelů restaurací. Bohuslav Sobotka v Bruselu neuspěl získat pro Česko výjimku ve zvýšení daně z přidané hodnoty u jídel a nápojů v restauracích z 5 procent na 22 procent.

O výjimce se jednalo už v roce 1999, ale nakonec ji Česko od Bruselu nechtělo. Levné restaurace nebyly to nejdůležitější, tvrdí tehdejší ministr financí Pavel Mertlík i bývalý vyjednavač s EU Pavel Telička.

"Názor ministerstva byl a trvá: je zbytečné chtít výjimky na věci, které nejsou prioritní," říká Mertlík. V oblasti DPH ministerstvo nejvíc tlačilo na výjimku, která by umožnila zachovat nižší daň u stavebních prací na bydlení a u poplatků za teplo.

"Tyto položky měly daleko větší dopad," tvrdí Mertlík. Z kandidátských zemí Česko už tak jednalo o největším počtu výjimek, i když Telička připustil, že prostor pro další ústupky byl.

"Restaurační služby byla jedna z otázek, které se vyjednat daly, ale mohlo by to být na úkor ostatních výjimek," řekl. Svůj díl viny nesou i provozovatelé restaurací.

Jednak za levnější restaurace u Teličky nelobbovali: "Mysleli jsme si, že vláda si je vědoma důležitosti cestovního ruchu," říká Mirka Luprichová ze Sdružení podnikatelů v pohostinství. A jednak se sami připravili o argumenty.

Když Unie svobody prosadila v roce 2000 snížení DPH v restauracích na 5 procent, ceny neklesly. "Nižší daň tehdy měla učinit služby a ceny dostupnějšími," tvrdí Ivan Pilip z US.

"Nižší ceny nepřišly, takže daň asi není pro cenu tak důležitá. A když tehdy nezlevnili, tak proč by teď museli zdražovat?" "Tady kritika míří do vlastních řad," přiznává Luprichová. "To je bohužel typický český rys."

Zákusek si z cukrárny odneste, bude levnější
Zatímco pohostinství bude od května podléhat základní sazbě 22 procent, prodej potravin stát zdaňuje pouze pěti procenty.

Za sladkosti, které si lidé dají u kafíčka v cukrárně, bude stát po cukráři chtít daň 22 procent. Pokud si však lidé nechají sladkosti zabalit a vezmou si je domů, odvede cukrárna státu pouze pět procent.

"Ministerstvo financí musí připravit přesný metodický pokyn," potvrdil Radek Němeček z tiskového oddělení. Cukrárny již stejnou situaci zažily před lety, kdy byly sazby restaurací a potravin také rozdílné.

Prodejci laskomin mají dvě možnosti. Buď zachovají jednotné ceny, ale za cenu částečného zdražení, nebo se budou cenovky na stolečcích a u pultu lišit, podobně jako ve Francii.

"Bude to jen další komplikace, ale stejně stát nemůže uhlídat, co si lidé odnesou a co nám snědí tady," řekla vedoucí jedné pražské cukrárny. Podobný osud čeká i stánky s občerstvením. Párek v rohlíku bude s vyšší daní, čokoládová tyčinka s nižší.

"Studený párek je potravina. Ohřátý párek v rohlíku je stravování a budete muset platit vyšší daň," uvádí příklad Mirka Luprichová, šéfka Sdružení podnikatelů v pohostinství. Pizzerie nebo restaurace, které prodávají jídlo s sebou, tak na dani neušetří.