Na telefon se vyplatí počkat

- Konkurenční boj mezi provozovateli mobilních telefonů přitvrdí. Těm, co by si "mobil" rádi pořídili i když ho k životu nutně nepotřebují, nebo je odrazuje vysoké hovorné, se určitě vyplatí s počkat. Ještě letos totiž bude udělena licence třetímu operátorovi.
Podle odborníků povede zostřená konkurence k dalšímu poklesu cen. "Spuštěním třetí sítě se sníží ceny a zlepší služby pro koncové uživatele", říká ředitel Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) David Stádník.

Zkušenosti ze zahraničí dávají jeho slovům za pravdu. Radiomobil i Eurotel totiž nepatří k nejlevnějším evropským firmám. Méně si účtují nejen operátoři na Slovensku, ale i v některých zemích Evropské unie. Nižší hovorné mají v málo frekventovaných časech večer a o víkendech ve Velké Británii, nebo v Dánsku. Ceny hovorného i měsíčních paušálů klesají díky vypjatému konkurenčnímu boji i v tradičně drahém Německu.

Výběrové řízení na nového operátora se ČTÚ chystá vypsat v systému DSC 1800. Nová síť, pracující na dvojnásobné frekvenci 1800 MHz, má oproti stávajícím trojnásobně vyšší kapacitu, což se projevuje především při přenosu dat, nebo připojení na internet.

Kvůli vysokým nárokům na pokrytí krajiny vysílači se s novým systémem počítá především ve velkých městech, kde  budou vedle sebe existovat obě sítě GSM 900 i GSM 1800. Mimo velké městské aglomerace bude pravděpodobně i po startu nového operátora převažovat stávající systém GSM 900.

Po osmnácti měsíčním hájení nového provozovatele by licence na síť DSC 1800 měli dostat i stávající operátoři EuroTel a Paegas.