Mýtné zaplatí od ledna kamiony i na Slovensku

  • 37
Po Německu, Rakousku a Česku bude mýtné od řidičů kamionů vybírat i Slovensko. Ministr dopravy Pavol Prokopovič oznámil, že s výběrem mýtného na dálnicích a silnicích 1. třídy od vozidel nad 3,5 tuny počítá už od ledna 2006.

Ministr dodal, že již připravuje příslušný materiál do vlády a chystá i tendr na provozovatele systému pro výběr mýtného. Česko počítá se zavedením mýtného v průběhu roku 2006. - více ZDE

Prokopovič dnes uvedl, že zatím není jasné, jaký systém výběru mýtného Slovensko zvolí. Zda se přikloní spíše k německému modelu využívajícímu satelitní technologii GPS, nebo rakouské mikrovlnné technologii.

Zavádění mýtného má mimo jiné omezit rostoucí objem nákladní automobilové dopravy. Například na českých dálnicích je po vstupu do EU o polovinu víc nákladních vozidel a další růst se čeká po zavedení mýtného v Německu.

Země by také z mýtného měly vytěžit více peněz než z nynějších poplatků.

Ministr dopravy Milan Šimonovský (vlevo) a jeho slovenský protějšek Pavol Prokopovič slavnostně otevřeli obchvat u Sudoměřic na Hodonínsku a slovenské Skalice (14. ledna 2005)