Pod Litvínovem ložisko uhlí není, tvrdí MUS.

Pod Litvínovem ložisko uhlí není, tvrdí MUS. | foto: Martin Adamec

Mostecká uhelná obvinila Kořeny z poplašné zprávy

  • 10
Mostecká uhelná společnost podala trestní oznámení na litvínovské občanské sdružení Kořeny. To iniciovalo městské referendum o pokračování těžbě uhlí za ekologické limity těžby. Podle MUS šíří sdružení poplašné zprávy o ohrožení Litvínova těžbou uhlí.

"V poslední době sdružení Kořeny seznamovalo veřejnost s mapami, které nejsou aktuální, jsou zavádějící a rozhodně schopné vyvolat u obyvatel Litvínova mylné představy a odůvodněnou obavu o budoucnost města," upozornila Liběna Novotná, mluvčí MUS.

"Výroky představitelů sdružení v médiích mohli také poškodit podnikatelské záměry MUS a zákonné aktivity při řešení střetu zájmů s obyvateli Horního Jiřetína a Černic," dodala.

"Naše společnost v poslední době nikdy neprezentovala jakýkoliv výrok, ze kterého by bylo zřejmé, že pod Litvínovem je ložisko, které není dosud odepsané. Bylo tomu právě naopak."

Představitelé Kořenů nepředpokládají, že by těžaři s trestním oznámením uspěli. "Je to jen hysterická reakce Mostecké uhelné. Vycházeli jsme vždy z oficiálních podkladů obvodního Báňského úřadu a Geofondu. Pokud v nich byly nějaké nedostatky, je to problém těchto úřadů," reagoval Miroslav Otcovský z Kořenů.

Pokud podle něj sdružení prezentovalo obavu z těžby pod Litvínovem, bylo to vždy jen vyslovení názoru založeného na tom, že i v Horním Jiřetíně dostali před deseti lety dopis těžařů, který tvrdí, že těžba pod obcemi je neekonomická a není nutné se jí obávat. "Nyní tu ale těžit chtějí," uvedl Otcovský.