Průsvitné paneláky v mosteckém Chanově. | foto: Iveta Palyová, MF DNES

Most chce oživit vybydlený Chanov penězi z EU

Má zdevastovaný Chanov šanci stát se živoucím sídlištěm se stromy a parkem pod okny? Město Most věří, že ano. Rozhodlo se proto romské sídliště se zničenými, napůl rozbořenými a poloprázdnými paneláky přeměnit.

Podle představ města by tu měla vzniknout příjemná čtvrť se sociálními malometrážními byty pro lidi s nižšími příjmy. Pomoci k tomu mají peníze z Evropské unie.

Město urychleně připraví projektovou dokumentaci a podmínky pro sestěhování obyvatel tak, aby mohlo požádat o financování záměru ze strukturálních fondů EU v letech 2007 až 2013, řekl mostecký primátor Vladimír Bártl.

Panelové domy v Chanově jsou podle něj nyní využity ze 30 až 50 procent, neobývané prostory podléhají rychlé zkáze.

"Máme už připraveny podklady pro rekonstrukci bloků 5 a 8 chanovského sídliště na malometrážní byty. Některé z nevyužitých domů zlikvidujeme, některé přebudujeme na nízkopodlažní. Nebudeme však do nákladné výstavby a úprav dávat peníze z rozpočtu, existuje velká šance na čerpání dotací z evropských fondů," uvedl.

S obyvateli sídliště, v němž žijí převážně Romové a nepřizpůsobiví lidé, se chce magistrát dohodnout na sestěhování nebo dočasném náhradním ubytování. Uvolní se tak domy určené k demolici nebo přestavbě.

Do nově vzniklých malometrážních bytů se pak vrátí chanovští nájemníci, ale skončí zde i neplatiči nájemného z bytů v centrální části města.

Město investovalo už dříve do oprav domů v chanovském sídlišti desítky milionů korun, nájemníci ale zanedlouho byty znovu zničili. Magistrát proto před čtyřmi lety nechal jeden zcela zdevastovaný panelový dům srovnat se zemí.

Záměr přestavby na malometrážní byty v nízkopodlažních domech vychází z pozitivní zkušenosti města.

"V roce 2001 jsme za pět milionů korun opravili a přestavěli na malometrážní byty půlku nízkopodlažního paneláku. Nájemní smlouvy získali převážně mladí lidé a musím říci, že o své byty pečují a dům je stále v dobrém stavu," řekla náměstkyně mosteckého primátora Hana Jeníčková.

Odbor majetku města spravuje v Chanově 355 bytů, asi 60 z nich je zcela zničených. Obyvatelé sídliště dluží městu na nájemném přes 75 milionů korun. K trvalému pobytu je zde přihlášeno kolem 1700 lidí.

Redakce zrušila diskusi pod tímto článkem. Všem slušným čtenářům se omlouváme. Někteří jiní ji bohužel zneužívali k rasistickým a vulgárním výpadům