Globální ekonomika se bude po loňském útlumu zotavovat.

Globální ekonomika se bude po loňském útlumu zotavovat. | foto: Reuters

Měnový fond věští české ekonomice pro letošek růst o 0,3 procenta

  • 6
Mezinárodní měnový fond předpovídá české ekonomice letos zastavení poklesu a růst o 0,3 procenta. Příští rok by měla růst o 1,6 procenta. Dosud fond Česku předpovídal oživení o 0,8 procenta po loňském poklesu o 1,2 procenta.

Fond tak sice ve svém jarním globálním ekonomickém výhledu letošní předpověď pro Česko výrazně zhoršil, na rozdíl od řady veřejných i soukromých domácích institucí ji však nadále předpovídá celoroční růst. Česká národní banka ve své únorové prognóze předpověděla pro letošek pokles českého HDP o 0,3 procenta.

To, že české hospodářství nabere výrazněji dech až v příštím roce, říká i nejnovější prognóza českého ministerstva financí. Pro letošek počítá se stagnací (více čtěte zde).

Měnový fond zároveň zhoršil odhad růstu světové ekonomiky v tomto roce na 3,3 procenta. Dosud předpokládal zrychlení růstu na 3,5 procenta z loňského tempa 3,2 procenta. Fond však v jarním výhledu předpověděl, že globální ekonomika se bude po loňském útlumu zotavovat a příští rok se její růst vrátí na čtyřprocentní úroveň roku 2011.

,