Mlynář chystá úlevy za internet

  • 23
Ministr informatiky se rozhodl, že podpoří uživatele osobních počítačů. Podle předloženého návrhu by si totiž v budoucnu mohly domácnosti odečíst ze základu daně příjmů až 24 tisíc korun za nákup počítače. Podobný model funguje i ve Finsku nebo Švédsku.

Podle Mlynářova návrhu by si domácnost mohla po dobu dvou let odečítat z daní měsíčně až tisíc korun. Na příspěvek by přitom měl nárok každý, bez ohledu na výši příjmu.

S dalšími úlevami ministr počítá za připojení za internet. Internet spolu dalšími telekomunikačními službami totiž nově spadá do vyšší, tedy 22procentní sazby.

Od května se sice sazba  sníží na devatenáct procent. Nicméně vzhledem k tomu že doposud se za internet platila snížená sazba, je zdražení pro mnohé domácnosti pořád dost výrazné.

Návrh ministra Mlynáře počítá s tím, že uživatelé internetu si budou moci odečíst až 2400 korun ročně.

Pořízení počítače pro soukromé účely by měla podpořit ještě třetí navrhovaná změna. Ta by měla umožnit podnikům, aby počítače nakoupené za velkoobchodní, tedy nižší cenu, prodávali svým zaměstnancům.

V tom případě není přípustné, aby firmy zboží prodaly dráž než ho koupily. Budou si ale moct odepsat výdaje ze základu daně. Zaměstnanec na druhou stranu získá počítač levněji.

"Počítáme, že návrh najde podporu napříč politickým spektrem. V takovém případě by mohl začít platit už na podzim," doplnila mluvčí ministerstva Klára Volná.