Ministři slíbili obchod a letěli

Ministři obrany Jaroslav Tvrdík a financí Jiří Rusnok navštívili výrobce letadel Aero Vodochody. Slíbili, že česká armáda počítá v budoucnosti s nákupem šesti až dvanácti dvoumístných bitevníků L-159 B Alca. Zatím ale neznají způsob, jakým budou nákup letadel financovat. Oba členové vlády se na závěr návštěvy proletěli v prototypu dvoumístného stroje.

Ministr Tvrdík usedl do letadla i přesto, že nedávno nešetřil kritikou na adresu jeho výrobce. Upřesnil, že letadlo jako takové není špatné, ale vadila mu poruchovost už dodaných kusů a měl výhrady k subdodávkám.

Armáda zatím převzala 36 ze 72 objednaných jednomístných strojů, jen pět z nich ale létá. Po letu s šéfpilotem Aera byl Tvrdík nadšený. "Je to jeden ze zážitků, kvůli kterým stojí za to dělat ministra, přál bych vám to," prohlásil po přistání.

Aero chce jednomístné i dvoumístné letouny exportovat do Indie, Jižní Ameriky, Perského zálivu i západoevropských zemí. Ministři slíbili firmě marketingovou podporu v podobě cest zástupců resortů do zmíněných zemí nebo upřednostnění dodávek pro export před dodávky pro českou armádu.

Ministři Jiří Rusnok (uprostřed) a Jaroslav Tvrdík (vlevo) po letu bitevníkem L 159 Alca. (31. ledna 2002)

Ministr financí Jiří Rusnok v bitevníku L 159 Alca. (31. ledna 2002)

Ministr financí Jiří Rusnok nastupuje do bitevníku L 159 Alca. (31. ledna 2002)

Ministr obrany Jaroslav Tvrdík před letem bitevníkem L 159 Alca. (31. ledna 2002)