Mýtné na dálnicích zavede zřejmě Kapsch

Mýtné na dálnicích zavede zřejmě Kapsch | foto: Monika Tomášková, MF DNES

Ministr rozhodl o mýtném, výsledek zatím tají

  • 7
Ministr dopravy Milan Šimonovský vybral firmu, která na českých dálnicích zavede elektronické mýtné. Na základě doporučení komise totiž podepsal rozhodnutí o vyloučení tří uchazečů, kteří nesplnili podmínky soutěže. Vítězem se stala čtvrtá firma, její jméno ale ministr zatím nezveřejnil.

Čtěte také: Elektronické mýtné - rozhodne se do konce listopadu

Podle neoficiálních informací se vítězem stal Kapsch, který podal až třetí nejnižší nabídku.

Oficiálně by měl jméno vítěze zveřejnit server veřejných zakázek www.centralniadresa.cz zhruba za tři až čtyři dny. Jméno vítěze tak bude definitivně známo zřejmě až začátkem příštího týdne.

Meziresortní hodnotící komise obdržela podle mluvčí ministerstva Marcely Žižkové nabídky čtyř uchazečů, tři z nich prý nevyhověly zadaným kritériím. Některé neobsahovaly požadovanou technickou úroveň, nenabídly například dostatečnou odolnost proti rušení systému. Někde zase chybělo povinné pojištění odpovědnosti nebo bankovní záruka.

"Ministerstvo dopravy ponechává na jednotlivých uchazečích, zda veřejnosti podrobnosti v této věci sdělí či nikoli," řekla mluvčí. V Česku se má mýtné od nákladních vozů nad 12 tun začít vybírat od roku 2007 na 970 kilometrech dálnic a rychlostních komunikací.

Na vybrané tahy první třídy by se zpoplatnění mělo rozšířit od roku 2008. Platilo by se pak na 2100 kilometrech českých silnic.

Sdružení Ascom Fela s Damovem a ABD Group nabídlo, že systém vybuduje a bude ho deset let provozovat za 15 miliard korun, sdružení Autostrade za 17,5 miliardy a Kapsch za 22 miliard korun. Nejvyšší cenu, 33,7 miliardy, navrhlo konsorcium A-Way a AŽD. Cena měla hrát při výběru vítěze 60procentní roli.

Soutěž již kritizovalo sdružení, které podalo nejnižší nabídku. Ministerstvo dopravy podle něj porušilo zákon. Sdružení již také podalo podnět k antimonopolnímu úřadu. Také Autostrade se nedomnívá, že by neoficiálně zveřejněný důvod vyřazení její nabídky byl podstatný.