Patricia Dunnová a Mark Hurd

Patricia Dunnová a Mark Hurd | foto: Profimedia.cz

Manažerka Hewlett-Packard doplatila na špehování

  • 10
Jen necelé čtyři měsíce zůstane Patricia Dunnová na postu předsedkyně správní rady společnosti Hewlett-Packard. Od února ji podle AP nahradí současný šéf firmy Mark Hurd. Dunnové zlomila vaz její snaha zabránit úniku z informací z firmy. Její metody ale nenašly u ostatních manažerů firmy pochopení.

A nejen u nich. Celou kazu začal sledovat americký Kongres i federální vyšetřovatelé.

Dunnová se z novinářky na volné noze vypracovala na jednu z nejmocnějších manažerek ve Spojených státech, až do čela správní rady Hewlett-Packard. Na místo nastoupila těsně poté, co jiná velká manažerka Carly Fiorina, ve firmě skončila - prý právě kvůli úniku informací z firmy, které ji, a posléze i celou firmu, na veřejnosti diskreditovaly.

Dunnová se snažila zjistit, kdo je za únik informací, zejména těch, které se vztahovaly k Fiorině, zodpovědný. Najala proto externí firmu, která měla zjistit, kdo z firmy za únikem informací stojí. Vyšetřovatelé ale použili takzvaný pretexting. Jedná se o metodu, kdy vyšetřovatelé předstírají, že jsou někdo jiný - v tomto případě majitelé telefonů.

Pomocí čísel sociálního pojištění pak od telekomunikačních společností vylákali záznamy o soukromých telefonních hovorech několika manažerů firmy a také devíti novinářů.

Přestože se jedná o metodu, kterou vyšetřovatelé hojně používají, v Kalifornii, kde HP sídlí, je nepřípustná. Podle státního zástupce Billa Loskyera tak detektivové porušili hned dva zákony. Zatím nicméně zůstává nejisté, jestli někdo bude čelit obžalobě před soudem, napsala AP.

Zatím tedy na celou kazu doplatila pouze Dunnová. Šéf HP Mark Hurd ujistil, že takové neadekvátní vyšetřovací metody se už nebudou opakovat. "V Hewlett-Packard nemají místo," ujistil podle AP v prohlášení.

Sama Dunnová se za své jednání omluvila. Ve společnosti zůstane jako řadová členka správní rady.

,