Manažeři IPB s výmysly narazili

  • 5
Policie si už potřetí vzala na mušku bývalé manažery z padlé Investiční a Poštovní banky. Tentokrát za to, že v roce 1998 vydali dluhopisy. S jejich pomocí pak zkreslili údaje o stavu hospodaření a jmění peněžního ústavu. "Ohrozili tak stabilitu a likviditu banky," uvedl policejní rada úřadu finanční kriminality Václav Láska.

IPB v dubnu 1998 vydala podřízené dluhopisy za šest miliard korun, které umožňovaly posílit kapitál banky v případě, že by to bylo nutné.

Emise proběhla po vstupu Nomury, jenž měla jako podmínku právě posílení kapitálu.

Problémem je, že dluhopisy musí financovat třetí subjekt. V tomto případě si ale IPB podle policie financovala vydání dluhopisů sama, tedy v podstatě sama sobě půjčovala. Peníze ale vydávala za cizí kapitál.

"Tím, že nechali banku vstoupit do nepřiměřeného rizika, ohrozili zájmy vkladatelů i akcionářů banky a způsobili IPB škodu velkého rozsahu," uvedl policejní rada.
 
Vedení banky obešlo opatření České národní banky, zákon o bankách a dopustilo se  tří trestných činů - zkreslování údajů o stavu hospodaření a jmění, porušování závazných pravidel hospodářského styku a porušování povinnosti při správě cizího majetku.

Jména obviněných policie tají, ale v dubnu 1998 seděli v představenstvu mimo jiné Jan Klacek, Libor Procházka a Aladár Blaas.

Poslední dva jmenovaní čelí obvinění v kauze České pivo, Procházka je navíc stíhán kvůli obchodu s akciemi Restitučního investičního fondu (RIF). - Více o kauze České pivo.

Láska zatím nechce soudit, zda vydání dluhopisů souvisí s nucenou správou uvalenou v červnu 2000. "V této fázi vyšetřování bych si zatím nedovolil to tvrdit, ale vyšetřování pokračuje a uvidíme, co bude dál."

,