Toyen, Ztroskotání ve snu

Toyen, Ztroskotání ve snu | foto: Galerie Kodl

V krizi lidé investují do umění, obrazy se draží za rekordní částky

  • 27
Aukčním síním se i letos daří. Lidé nakupují obrazy za rekordní částky. Za velké peníze se začíná dražit i sklo. Přidávají se manažeři i podnikatelé, o předměty soutěží třeba i přes telefon. Odborníci však varují, že zlaté časy nemusejí trvat dlouho.

Pro stovky zájemců o aukci Galerie Kodl a Aukční síně Vltavín v pražském Paláci Žofín se v neděli musely přidávat židle. Nakonec někteří museli dokonce stát. "Že překonáme sto milionů, jsme nečekali, a ani tolik návštěvníků. To jsme nikdy nezažili. Pětkrát se tleskalo při prodeji za rekordní sumy. Jsem nadšený, český trh se touto aukcí zase kousek posunul do Evropy," šťastně v pondělí popsal galerista Martin Kodl.

Šéfredaktor měsíčníku Art + Antiques, který vydává i vlastní aukční index, potvrzuje, že jde skutečně o rekordní obrat jedné aukce a že celý letošní rok nese nová maxima.

"Ze statistik ART+ vyplývá, že letošní celkový obrat českých aukcí by měl překonat loňské rekordní výsledky a patrně překoná částku 900 milionů korun," odhaduje Jan Skřivánek. Loni na aukcích lidé utratili 881 milionů korun a poprvé překonali dosud nejúspěšnější rok 2009.

Krize obrazům svědčí

Aukční síň Dorotheum letos čeká zvýšení obratu o desetinu při stejném počtu aukcí. "Už několik let platí, že odvětví krize spíše napomáhá. Lidé méně důvěřují finančním produktům a hledají si osvědčenější komodity k uložení a zhodnocení peněz. Staletími prověřené umění k nim patří," říká ředitelka Dorothea Mária Gálová.

K trumfům tohoto roku řadí monotematickou výstavu a následnou aukci kolekce obrazů Františka Muziky, takový postup není v Česku příliš obvyklý. Dorotheum rovněž seznamuje české sběratele s českými skláři, kteří jsou slavnější ve světě než doma. A zájemce našli – na listopadové aukci skla někdo koupil dílo Stanislava Libenského a Jaroslavy Brychtové Siluety města III za 1,3 milionu.

Mezi sběrateli se v posledních letech objevilo mnoho nováčků, investorů, manažerů a podnikatelů. Většinou posílají na aukce zástupce nebo draží přes telefon. Zaměřují se hlavně na špičkové věci, které se vždy dají opět dobře prodat. Například na nedělní aukci galerií Kodl a Vltavín desetinu obratu pokryl jediný obraz Ztroskotání ve snu od české malířky s uměleckým jménem Toyen. Vydražil se i s dvacetiprocentní aukční přirážkou za 12 milionů. Velké plátno, na kterém se vznáší ženské torzo ve snové krajině, patří k vrcholům evropského surrealismu.

"Sběratelé jsou velmi vybíraví. Průměrné věci zůstávají nevydražené, ale špičkové kusy se prodávají za rekordní ceny," podotýká Skřivánek. "Podíváme-li se na historický žebříček 100 nejdražších děl českých aukcí, zjistíme, že hned pětina z nich byla vydražena v posledních dvanácti měsících," dodává. Okruh kupců s takovým majetkem je omezený, a tak je otázka, jak dlouho nákupní horečka potrvá.

Oldřich Hejtmánek, kterému patří Galerie Arcimboldo se specializací na čínské umění dovezené do Česka v 50. letech, už o uklidnění trhu mluví, ale z jiného důvodu. "Letošní rok byl o něco lepší než loňský, ale dál už bych čekal v čínském umění spíše stagnaci. Má to obdobný vývoj, jako mělo ruské umění. Nejprve se nakupovalo všechno, teď už jen nejlepší kousky," řekl v pondělí. To platí i pro české umění.