Lidé chtějí zpracované ryby, říká rybář

  • 2
Budoucnost patří zpracovaným šupináčům. Takový trend zažívá domácí trh s rybami. Příklad? Jedna z největších rybářských společností v tuzemsku, Klatovské rybářství, před pěti lety zpracovávala zhruba desetinu produkce, teď už je to třiatřicet procent.

"Pro stále více lidí je totiž zajímavější koupit rybu vykuchanou, porcovanou, tedy ve stavu, kdy je už připravena k dalšímu použití. Přitom je samozřejmě díky rychlému systému distribuce čerstvá," říká šéf klatovské společnosti Jaroslav Průcha.

Podle něj ale nejde jen o základní zpracování, kdy se ryby třeba jen vykuchají a půlí. "Velký zájem je třeba o uzené ryby," říká Průcha.

Jaký je tedy budoucí osud živých ryb na českém trhu?
V našich podmínkách určitě bude i nadále živá ryby zákazníky žádaná. Zejména na Vánoce je to tradice velmi silná. Ale význam zpracování bude i nadále růst.

Zásoby z výlovů uplynulého roku už ze sádek rychle mizí. Začnou už brzy jarními výlovy?
Nějaké zásoby ještě máme - ale ty jsou určeny především pro naší zpracovnu. Zanedlouho začnou přípravy na výlovy nové, máme naplánováno několik rybníků. Kdy začneme, bude záležet na počasí, ale pokud nám bude přát, je možné zahájit výlovy už třeba v únoru.

Poslední dva roky byly pro rybáře výjimečné počasím. Souhlasíte?
Jistě. Předloni postihly velkou část Čech katastrofální povodně, loňský rok se zase odehrál ve znamení extrémního sucha a horka. Velká voda dost poškodila rybniční soustavu, některé rybníky vypláchla a my jsme tak přišli o ryby. Museli jsme o to více nasazovat nové.

Loňská sucha zase způsobila, že v rybnících vody ubývalo a hladiny povážlivě klesaly. Projevilo se to zejména na menších plochách.

Znamenala horka i nějaký přínos?
V teplé vodě bylo hodně potravy, ryby dobře krmivo přijímaly a byly tedy větší přírůstky. Shrnuto - loni bylo kvůli povodním méně ryb na kusy, ale byly těžší, takže v podstatě jsme mohli na tuny splnit plán výlovů. Základem je samozřejmě kapr.

Toho jsme loni slovili 800 tun. Pak následuje asi 80 tun amura, tolstolobika, dvacet tun připadá na lína, dravé ryby a bílou rybu. Podstatná je i produkce lososovitých, tedy pstruhů a sivenů - 150 tun.