Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Je to pro mě velké zklamání, řekl po jednání s vedením Liberty ministr Síkela

  11:25aktualizováno  18:17
Jednání ministrů financí a průmyslu s majitelem hutí Liberty Sanjeevem Guptou pokrok nepřineslo. „Výsledek jednání byl velkým zklamáním a a otázek je možná víc než jsme měli předtím,“ shrnul na tiskové konferenci ministr průmyslu Jozef Síkela. Zklamání z výsledku jednání vyjádřili i zástupci Liberty.

Podle Síkely stát dál trvá na tom, aby vedení jasně projevilo zájem v pokračování v provozu huti. Tím by bylo navrácení vyvedených deseti miliard korun, nebo alespoň větší části z této sumy.

„Za čtvrt roku se v otázce navrácení peněz neudálo nic,“ řekl Síkela. „Celý proces byl dále zabarikádován moratoriem, které firmu chrání před insolvenčními návrhy. Pan Gupta se tváří, že provoz co nevidět obnoví, ale ve skutečnosti se stalo pouze to, že zaměstnancům byly sníženy platy o třicet procent,“ dodal.

Liberty propouští další lidi. Často se to dozvědí pár dní předem, kritizují odboráři

„Zatím nebyl naplněn požadavek vlády na vrácení peněz vyvedených do zahraničí. Dokud se tak nestane, vláda nebude huti poskytovat žádné prostředky daňových poplatníků,“ řekl Síkela. Na dotaz idnes.cz, zda majitel hutí Liberty přišel na schůzku s něčím novým, ministr průmyslu a hospodářství odpověděl: „Ne. Přišel s daleko méně, než jsme čekali.“

Síkela potvrdil, že české úřady byly již kontaktovány ze strany jiných vlád ve věci případné vzájemné koordinace postupu vůči vlastníkům podniku. Skupina Liberty má majetkovou účast i v jiných zemích. „My budeme, v rámci toho, co nám umožňuje český právní řád, tlačit na co nejpříznivější řešení pro zaměstnance skupiny Liberty, pro firmy, které jsou na Liberty ekonomicky napojené a pro zájmy celého Moravskoslezského regionu,“ řekl.

Žádný posun a pouhé sliby

Ministr financí Zbyněk Stanjura se domnívá, že jediným důvodem schůzky bylo, aby majitelé hutí mohli říct, že komunikují s vládou. „Nevidíme ale žádný posun. Informace, které vláda chtěla po majiteli Liberty na sklonku roku, ale dodnes nemáme. Z našeho pohledu jsou jejich plány slabé,“ řekl ministr financí.

Jak dodal, postoj vedení podniku nepřináší z pohledu vlády potřebnou naději, že se huť k výrobě vrátí. Důvěru podle něj neposilují ani opakované odklady návratu zaměstnanců do práce a rozhodnutí o snížení mezd těch, kteří zůstávají doma.

Ministr Stanjura uvedl, že v tuto chvíli je těžké odhadovat další vývoj a dopady případného krachu podniku. Zopakoval, že největším problémem pro stát zůstává z finančního hlediska desetimiliardová pohledávka vůči skupině. „My jsme však nachystaní i na ty špatné scénáře,“ dodal. Ministr narážel na variantu, že zaměstnanci Liberty přijdou o práci.

Oba ministři tvrdí, že se z vedení snažili dostat i informace týkající se právě osudu zaměstnanců. Odpovědí ze strany firmy jsou ale údajně protichůdné a omezují se převážně na konstatování, že se vše děje v souladu se zákonem. Počet zaměstnanců Liberty Ostrava už klesl pod 5000 a podle odborářů bude mít podnik při rozjetí výroby problém.

Na výsledek schůzky s ministry odpoledne reagovala i firma. „Dnešní jednání s ministry a jejich následné komentáře jsou pro skupinu LIBERTY Steel velkým zklamáním. Ministři projevili jen velmi málo pochopení a ochoty porozumět složité situaci. Skupina LIBERTY Steel se obává, že šance na další pozitivní dialog jsou mizivé,“ uvedl v prohlášení mluvčí skupiny.

Liberty sníží zaměstnancům doma mzdu na 70 procent, jejich návrat dál odkládá

Sanjeev Gupta opustil po jednání ministerstvo financí bez jakéhokoli komentáře. Britský podnikatel indického původu je součástí Guptova rodinného konglomerátu GFG Alliance. Ten refinancuje své podnikání v oceli, hliníku a energetice poté, co v březnu 2021 zkrachovala společnost Greensill Capital. Na ni GFG spoléhala při financování svých obchodních aktivit.

Ocelářská společnost Liberty Steel se potýká s problémy právě od pádu jejího hlavního věřitele Greensill Capital. Kromě Česka čelí hospodářskému poklesu a dluhům také v Británii nebo Rumunsku. Loni ale podnik navzdory problémům s financováním zachránil před likvidací největší maďarskou ocelárnu Dunaferr, za niž nabídl 55 milionů eur (1,4 miliardy Kč), a na začátku roku v ní obnovil provoz. V polovině měsíce se údajně chystá obnovit výrobu i jeho polská dceřiná společnost.

Rozjet opět výrobu bude problém

Věřitelé české Liberty v těchto dnech hlasují o restrukturalizačním plánu, který jim firma předložila. Podle soudu jich je více než 1 300. Většina z nich už s plánem vyslovila souhlas, uvedla mluvčí hutí.

Liberty Ostrava vyráběla ocel hlavně pro stavebnictví, strojírenství a petrochemický průmysl, před krizí měla okolo 5 400 zaměstnanců. Před věřiteli ji od loňského prosince chrání moratorium vyhlášené soudem. Většina provozů stojí a většina zaměstnanců huti zůstává od 22. prosince doma, protože se s firmou Tameh nedohodla na cenách a dodávkách energií.

Restrukturalizační plán má dvě varianty: pří variantě A se Liberty s Tamehem dohodne, plán B počítá s řešením bez Tamehu. Liberty uvádí, že při variantě A by vysokou pec, která je měsíce v tzv. teplém útlumu, spustila v létě a pohledávky věřitelů splatila do jara 2026.

V případě varianty B by měla dodávky energií od jiných dodavatelů a z nového energetického komplexu, podnik by pec spustil na přelomu let 2024 a 2025 a pohledávky věřitelů splatil do konce roku 2025.

Liberty uvedla, že ke konci února eviduje celkové závazky zhruba za 16,4 miliardy korun.

Vývoj krize

2019: Ostravská huť (kdysi například NHKG, Ispat a ArcelorMittal) přešla do vlastnictví holdingu Liberty House Geoup v čele s indicko-britským podnikatelem Sanjeevem Guptou.

Podzim 2023: Firma kvůli hrozbě úpadku požádala o ochranu před věřiteli. Dluží přes tři miliardy korun. Soud už dvakrát vyhověl.

21. prosince 2023: Takřka všichni zaměstnanci zůstávají doma a dostávají náhradu mzdy v plné výši.

5. dubna 2024: Stále 2 100 z 5 400 zaměstnanců zůstává doma. Nově dostanou 70 procent mzdy a jejich domácí azyl potrvá dalších šest týdnů.

Autoři: ,
  • Nejčtenější

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

25. dubna 2024  11:25

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu....

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

22. dubna 2024  15:55

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Číst iDNES.cz se vyplatí. Megahra o statisíce korun pro věrné čtenáře vrcholí

15. března 2024  15:02,  aktualizováno  24.4 9:32

Na portálu iDNES.cz vrcholí Megahra o peníze. Do pondělí 29. dubna může každý čtenář s registrací...

Desítky tisíc letů nad Evropou hlásí rušení signálu GPS. V podezření Rusko

23. dubna 2024  10:37

Navigační systémy letadel na trasách nad Pobaltím i nad dalšími oblastmi hlásí stále více...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nad Českem krouží nové značky fast foodů. V plánu mají rozvířit trh

22. dubna 2024

Premium Již třicet let vévodí šťavnatým burgerům, hranolkům a kuřeti v Česku tři fastfoodové řetězce. Nyní...

Škrty jsou v Evropě u konce. Strach ze ztráty voličů vede zase k rozhazování

29. dubna 2024

Po několika letech silně uvolněné rozpočtové politiky v Evropě měl rok 2024 znamenat velkou změnu....

Mráz nadělal škody za stovky milionů, odhadují pojišťovny. Výborný jedná o pomoci z EU

29. dubna 2024  16:12,  aktualizováno  19:33

Česko v nejbližších dnech pošle Evropské komisi (EK) žádost o mimořádnou finanční pomoc pro české...

Brexit se projeví naplno, začínají platit přísnější pravidla na dovoz

29. dubna 2024

Dovoz potravin z EU do Velké Británie bude od 30. dubna nejen dražší, ale i komplikovanější....

RegioJet v Praze otevřel novou lounge, nabízí kafe i zmrzlinu zdarma

29. dubna 2024  15:21

Společnost RegioJet slavnostně otevřela v Praze na Hlavním nádraží novou lounge pro své cestující....

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...