Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: David Votruba, iDNES.cz

Letiště Praha za pololetí odbavilo rekordních 5,9 milionu pasažérů

  • 3
Letiště Praha letos v prvním pololetí odbavilo rekordních 5,9 milionu cestujících. Meziročně je to více než šestiprocentní nárůst. Hranice šesti milionů pasažérů odbavených během jednoho roku padla v roce 2001. Letos stačilo k překonání tohoto počtu pouhých šest měsíců.

V porovnání s loňským rokem vzrostl počet cestujících na Letišti Praha na 5 933 568 z 5 580 685. Vzrostl i počet vzletů a přistání, a to o 4,3 procenta na 87 408 z loňských 83 745 pohybů.

"Znamená to, že v této oblasti se díky cílené aktivitě  Správy Letiště Praha podařilo motivovat aerolinie k tomu, aby využívaly letadel s vyšší kapacitou přepravovaných cestujících,“ uvedl Jiří Pos, vrchní ředitel Správy Letiště Praha pro Letecký obchod, provoz a řízení majetku.

Nejvíce pasažérů v prvním pololetí přepravily České aerolinie s více než 2,5 milionu cestujících. Druhou a třetí pozici obsadily SkyEurope a easyJet, čtvrté místo zaujal Travel Service a pětku největších dopravců uzavírá Lufthansa.

Nízkonákladové aerolinie se na provozu pražského vzdušeného přístavu podílely 23,9 procenta. Přepravily zhruba 1,42 milionu lidí, což byl meziroční nárůst o 10,2 procenta. U síťových dopravců nárůst činil 7,3 procenta.