Metallica je první rockovou skupinou, která kvůli zneužívání svého názvu pro výrobky v Česku veřejně vystoupila. Ilustrační foto.

Metallica je první rockovou skupinou, která kvůli zneužívání svého názvu pro výrobky v Česku veřejně vystoupila. Ilustrační foto. | foto: Universal

Legendární Metallica zvítězila nad českými firmami. Nesmějí používat její značku

  • 30
Značka slavné americké hudební skupiny Metallica v Česku po deseti letech zmizí z registru chráněných názvů. Stejnojmennou značku čeští podnikatelé využívali pro svoje výrobky. Úřad průmyslového vlastnictví rozhodl, že se "česká" Metallica chránit nesmí.

Informuje o tom server Aktuálně.cz.

Metallica je první rockovou skupinou, která kvůli zneužívání svého názvu pro výrobky v Česku veřejně vystoupila. Tuzemští podnikatelé si totiž pro svoje výrobky zaregistrovali i další názvy světově proslulých skupin.

"Účelem bylo těžit ze světové známosti uznávané a velmi populární metalové hudební skupiny o stejném názvu Metallica," řekl serveru předseda Úřadu průmyslového vlastnictví Josef Kratochvíl.

Proti Čechům brojil bubeník Ulrich

Dodal, že lidé by si mohli myslet, že jde o výrobky, které vznikly se souhlasem skupiny. Zároveň konstatoval, že čeští podnikatelé chtěli pro sebe značku Metallica hlavně kvůli nalákání zákazníků a výdělku.

Podle serveru si úřad nechal předložit na 11 důkazů, které potvrzují světovou proslulost skupiny, a to včetně seznamu devíti cen Grammy, které skupina získala. Podle úřadu si čeští podnikatelé nechali registrovat 18 ochranných známek tvořených názvy metalových a rockových hudebních skupin.

Na rozdíl od značky Metallica ale zatím ostatní známky platí, hudebníci proti nim neprotestovali, uvedl Aktuálně.cz.

Proti ochraně značky Metallica pro české mikiny, trička a další výrobky vystoupil bubeník skupiny Lars Ulrich, který ve sporu zastupoval ostatní členy skupiny. Zdůraznil, že Metallica je známá po celé Evropě včetně Česka. "Přihláška ochranné známky nebyla podána v dobré víře, nýbrž s úmyslem těžit ze známosti a popularity hudební skupiny Metallica," uvedl Ulrich v návrhu na vymazání značky.

metallica

Značka Metallica patří mezi nejhodnotnější hudební značky. Jenom v minulém roce skupina vydělala při turné v Severní Americe přes 53 milionů dolarů (asi 965 milionů Kč), což ji zařadilo mezi deset nejlépe vydělávajících hudebníků.