ilustrační snímek | foto: Depositphotos

Lázně loni přivítaly nejméně pacientů od 90. let. Nepomohla ani podpora státu

  • 29
Do českých a moravských lázní přijelo za loňský rok nejméně pacientů od devadesátých let. Meziročně počet klientů klesl o 170 tisíc na 196 307. Z celkového počtu pacientů bylo loni 38 835 cizinců, což je proti roku 2019 necelá třetina. Vyplývá to z údajů Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS).

Na situaci v lázeňství se loni podepsala epidemie covidu-19. Poskytování lázeňské péče bylo částečně omezeno, v některých měsících mohli do lázní jen lidé, kterým pobyt hradily zdravotní pojišťovny. Propad nezvrátilo ani to, že stát podporoval léčebné pobyty příspěvkem v hodnotě čtyř tisíc korun.

V roce 2000 počet pacientů, kteří podstoupili lázeňskou léčebnou rehabilitační péči, dosáhl 275 800. Od té doby s mírnými výkyvy stoupal, v posledních deseti letech se pohyboval mezi 360 tisíc a 380 tisíc klienty ročně. Loni se tak návštěvnost lázní propadla téměř o polovinu.

Provozovatelé lázní si stěžovali především na úbytek německé klientely, která je nejvýznamnější skupinou hostů z ciziny. Podle provozovatelů tvořili Němci v minulých letech zhruba polovinu všech zahraničních klientů.

Cizinci do tuzemských lázní loni nejezdili kvůli špatné epidemické situaci v Česku, pro cizince z některých zemí byl také vstup do ČR omezen nebo podmíněn karanténou.

Lázně jsou letos plné a dražší. Někde si připlatíte o tisíce korun

Dopady covidové epidemie pocítí lázně pravděpodobně i letos, na jaře nejprve nesměly vůbec přijímat samoplátce, poté pouze ty, kteří v posledních 90 dnech prodělali covid.

Z celkového počtu 196 307 lázeňských hostů v roce 2020 se 42 procent z nich léčilo na náklady zdravotního pojištění. Tuzemští samoplátci tvořili 38 procent a cizinci pětinu klientely. O rok dříve cizinci tvořili 37 procent ze všech hostů, na náklady zdravotního pojištění pak přijela necelá třetina lidí.

Průměrná návštěva

Pacienti strávili v lázních celkem přes tři miliony ošetřovacích dní, což je o dva miliony méně než v roce 2019. Pobyt jednoho hosta trval loni v průměru 15,5 dne, to je asi o den a půl více než v roce 2019. Nárůst je ale dán tím, že více pobytů bylo hrazeno zdravotní pojišťovnou a tato léčba bývá výrazně delší než pobyty samoplátců.

Nejčastější diagnózou, s kterou do lázní přijížděli dospělí pacienti na hrazenou léčbu, byly nemoci pohybového ústrojí. Ty tvořily asi tři pětiny všech případů, následovala nervová onemocnění s 16 procenty a choroby oběhové soustavy se šesti procenty.

Covid přivedl do lázní mladší lidi. Chtějí relaxovat, říká ředitel hotelu

Dětští pacienti v lázních pobývali především kvůli nemocem dýchacího ústrojí. Lázeňské léčebny měly loni k dispozici necelých 23 700 lůžek, nejvíce jich je dlouhodobě v Karlovarském kraji.

V důsledku poklesu počtu pacientů se lázním i výrazně snížily tržby. Například společnosti Lázně Luhačovice se tržby loni propadly asi o 150 milionů korun. Luhačovice tvoří s lázněmi v Jáchymově největší lázeňskou skupinu v Česku. Tržby skupiny poklesly o 360 milionů korun, tedy o víc než třetinu oproti předchozím dvěma rokům.

„Do obou lázní přijelo o 40 procent méně hostů. Počet pobytových dnů se snížil o 33 procent. Zastavili jsme veškeré investice i opravy a v nákladech utáhli opasek tak, že se téměř nedalo dýchat,“ uvedl na začátku letošního roku ředitel lázní Eduard Bláha. Tehdy dodal, že o práci přišlo více než 200 z původních 1 200 zaměstnanců skupiny.

1. července 2020

,