Kravaty v Davosu vynesly tisíce na charitu

  • 3
Účastníky Světového ekonomického fóra v Davosu vítal u vstupu do kongresového centra neobvyklý plakát. Velký nápis vyzýval delegáty, aby si sundali kravaty - jinak je čekala pokuta ve prospěch UNICEF, dětského fondu OSN.

Za přistižení v kravatě museli obchodníci a politici zaplatit pět franků. Zřejmě se oblíbeného módního doplňku příliš ochotně nezbavovali: celková výše dobročinných pokut dosáhla deseti tisíc švýcarských franků (200 tisíc korun).

Organizátoři ekonomického fóra nakonec ještě celou vybranou sumu zdvojnásobili.

Zákazem kravat chtěli pořadatelé vrátit do jednacích sálů trochu z ovzduší prvních ročníků fóra v sedmdesátých letech.

"Tehdy se tady chodilo v pletených vestách a svetrech, ale v poslední době se to tu stalo příliš velkolepé, příliš státnické. Zakladatel Klaus Schwab sem chtěl vrátit trochu neformální atmosféry," řekl mluvčí ekonomického fóra Mark Adams.

"Chtěli jsme těm, co přijeli do Davosu naznačit, že je na čase vyhrnout si rukávy a pustit se do práce," dodal provozní šéf celého summitu Andre Schneider.

Jeden z delegátů Světového ekonomického fóra v Davosu si u vstupu do kongresového centra sundává kravatu. Každý z účastníků přistižený v kravatě zaplatí "pokutu" pět franků na konto organizace UNICEF. (21. ledna 2004).

,