Ilustrační foto

Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Koruna se opět obchoduje pod 25 korunami za euro

Česká měna si opět připisuje zisky. Vrátila se pod 25 korun za euro. Pomáhá jí nálada investorů na světových trzích. Pro středoevropské trhy vyznívá pozitivně pohyb eurodolaru. Dolar oslabil na 1,3490 dolaru za euro. Pro vývoj měn budou dnes důležité zprávy z Maďarska.

"Riziko stále představuje Maďarsko, které může opět zvýšit averzi investorů k regionu. Maďarská centrální banka má dnes na programu jednání o sazbách a velká většina trhu čeká, že k jejich změně nedojde," uvedl analytik společnosti Patria Tomáš Vlk.

Českou měnu může ovlivňovat také komentář Roberta Holmana z České národní banky. Podle něj bude bankovní rada ČNB v listopadu s největší pravděpodobností jednat o snížení úrokových sazeb. Mohla by je přitom kvůli globální finanční krizi snížit o 25 bazických bodů.

"Ve světle finanční krize je snížení poměrně pravděpodobné," řekl Holman agentuře Reuters. Dodal, že snížení sazeb o 50 bazických bodů by bylo příliš radikální a že nečeká velké snížení současné prognózy růstu ekonomiky