Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

První balíček byla lampička. Amazon spustil na Moravě robotické centrum

  11:57
Internetový gigant Amazon v pondělí zahájil provoz nového distribučního centra, které vyrostlo v Kojetíně v okresu Přerov. Je to druhé centrum v Česku, ale první vybavené nejmodernější robotickou technologií, která podporuje zaměstnance v plnění úkolů při vyřizování objednávek. Po plném zprovoznění distribučního centra zde společnost vytvoří až dva tisíce pracovních míst. První zásilka přijatá na sklad obsahovala stolní lampičku.
Stavitel průmyslových hal Panattoni předal společnosti Amazon do užívání...

Stavitel průmyslových hal Panattoni předal společnosti Amazon do užívání unikátní logistické centrum v Kojetíně. | foto: Panattoni

Díky většímu využití technologií vznikly nové, vysoce kvalifikované pracovní role, které zaměstnancům společnosti Amazon otevírají další kariérní cesty. V distribučním centru se nachází široká škála pracovních míst od inženýrů a odborníků na robotiku přes finanční manažery a IT specialisty až po týmy, které chystají, balí a expedují objednávky zákazníků.

Udržitelnost budovy

Distribuční centrum je vybavené solárními panely a systémy řízení budovy, které zajistí zaměstnancům příjemné pracovní prostředí a zároveň sníží zbytečnou spotřebu energie.

Společnost Amazon je největším firemním odběratelem obnovitelné energie na světě a je na cestě k tomu, aby do roku 2025 napájela své provozy pouze z obnovitelných zdrojů – o pět let dříve, než byl její původní cíl.

„Investice Amazonu v Kojetíně je dalším důkazem našeho závazku vůči České republice, neboť po plném zprovoznění zde vytvoříme až dva tisíce nových trvalých pracovních míst,“ říká Michal Šmíd, generální ředitel Amazonu pro Českou republiku.

Amazon podle něj poskytuje jedny z nejpokročilejších pracovišť svého druhu na světě, s konkurenceschopným odměňováním, procesy a systémy zajišťujícími pohodlí a bezpečnost všech zaměstnanců. „Jsem opravdu rád, že jsme tuto novou budovu mohli otevřít,“ dodává.

Od roku 2013 investoval Amazon v České republice přes 26 miliard korun. Část těchto investic jde na užití moderních technologií, které podporují bezpečnější způsoby práce a zvyšují komfort zaměstnanců tím, že odstraňují nutnost přenášet těžká břemena.

Technologie za miliony

Evropský tým Amazonu pro vývoj pokročilých technologií, který vznikl v roce 2019, stojí za vytvořením více než 550 nových technologií a za více než 400 miliony eury investovanými napříč evropskými pobočkami Amazonu během tří let.

Kvůli nové pozici si hledám bydlení, říká manažer kojetínské pobočky Amazonu

„Kojetín prochází v posledních letech obdobím velké proměny. Mohutné investice do školství, kultury, sportu nebo rozvoje volnočasových aktivit vytváří ve městě klima, které oceňuje zejména nastupující generace. Přivést do města významného zaměstnavatele je další velmi podstatný střípek do mozaiky, na které několik let usilovně pracujeme. Vnímám jako bonus, že se jedná o stavbu na brownfieldu bez záboru orné půdy, a že jde právě o Amazon, světového lídra trhu internetového obchodu. Jsem také spokojený, že díky novému průmyslovému parku a navazujícím projektům dostanou práci tisíce lidí,“ řekl starosta města Kojetín Leoš Ptáček.

„Každé dobré pracovní místo, které v Olomouckém kraji vznikne, je vždy skvělou zprávou. A v Amazonu v Kojetíně takových míst vzniknou tisíce. Věřím proto, že otevření tohoto centra bude přínosem pro celý Olomoucký kraj. Zároveň bych chtěl zdůraznit, že hejtmanství vítá každého investora, který chce v našem regionu podnikat a zároveň chápe a podporuje udržitelný rozvoj a společenskou odpovědnost své firmy,“ dodal hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek.

Šikovní roboti

Celková rozloha haly přesahuje 187 tisíc metrů čtverečních, půdorys zabírá méně než třetinu, tedy pouze 51 tisíc metrů čtverečních. Výška budovy přesahuje v místech, kde vedou schodišťové šachty, 27 metrů. Budova má čtyři podlaží a její součástí jsou robotické jednotky. Roboti se zasouvají pod věže s regály, kde jsou uloženy všechny položky, zvednou je a přesouvají přes halu distribučního centra.

Pracuj tvrdě, hlásá Bezos. Jak se pracuje v předobrazu kojetínského Amazonu

V novém centru byly instalovány také robotické paletizátory a depaletizátory, které manipulují s těžkými břemeny, zatímco robotické třídiče vykonávají opakující se úkoly, jako je zvedání, stohování, otáčení a umisťování balíků. Tímto způsobem pokročilé technologie Amazon Robotics podporují bezpečnější způsob práce pro všechny zaměstnance.

Práce v Amazonu

Nové distribuční centrum v Kojetíně bude nejen ekonomickou vzpruhou, ale nabízí také atraktivní mzdy se zaměstnaneckými benefity. „Už teď nás Amazon nakopl v tom, že v Kojetíně přestalo být z hlediska cen nemovitostí, tedy i pronájmů, extrémně levno. Ceny bytů jsou dnes plus minus srovnatelné třeba s Přerovem. O to jsem velmi stál, protože velice levné lokality jsou cílem různých spekulantů a hrozí jejich sociální vyloučení,“ řekl nedávno starosta Ptáček.

Nástupní mzda zaměstnanců na vstupních pozicích činí 190 korun na hodinu, u vedoucích týmů pak 225 korun. „Balíček zaměstnaneckých výhod dále zahrnuje desetiprocentní bonus ke mzdě, životní pojištění, penzijní připojištění, bezplatnou dopravu do zaměstnání, dotované stravování za 29 korun, slevy při nákupu na Amazon.de, prodlouženou rodičovskou dovolenou, návratový program pro rodiče po rodičovské včetně inovativního programu Career Choice pokrývajícího až 95 procent školného u vzdělávacích kurzů, program pomoci zaměstnancům a mnoho dalšího,“ dodal generální ředitel Amazonu pro Českou republiku.

V roce 2015 zahájila společnost provoz distribučního centra v Dobrovízi u Prahy, které součástí evropské distribuční sítě tohoto amerického giganta. Distribuční základna s vysokou certifikací ekologického provozu BREEAM Excellent se zaměřuje na příjem, balení a odesílání produktů, jako jsou knihy, drogerie, pet food, vybrané potraviny, hračky nebo domácí potřeby zákazníkům, kteří si na Amazonu objednávají zboží ve stále větší míře.

Autor:
  • Nejčtenější

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

25. dubna 2024  11:25

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu....

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

22. dubna 2024  15:55

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Číst iDNES.cz se vyplatí. Megahra o statisíce korun pro věrné čtenáře vrcholí

15. března 2024  15:02,  aktualizováno  24.4 9:32

Na portálu iDNES.cz vrcholí Megahra o peníze. Do pondělí 29. dubna může každý čtenář s registrací...

Desítky tisíc letů nad Evropou hlásí rušení signálu GPS. V podezření Rusko

23. dubna 2024  10:37

Navigační systémy letadel na trasách nad Pobaltím i nad dalšími oblastmi hlásí stále více...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nad Českem krouží nové značky fast foodů. V plánu mají rozvířit trh

22. dubna 2024

Premium Již třicet let vévodí šťavnatým burgerům, hranolkům a kuřeti v Česku tři fastfoodové řetězce. Nyní...

Májové svátky 2024: 1. května bude otevřeno, na Den vítězství se obchody zavřou

29. dubna 2024  13:03

Květnové svátky zamíchají s otevírací dobou v obchodech. Ta se řídí zákonem, který nařizuje, že...

Šok, radost i překvapení. Vylosovali jsme tři hlavní výherce jarní Megahry

29. dubna 2024  12:38

Jarní Megahra na portálu iDNES.cz dospěla do finále. Kromě poslední týdenní výhry, kterou si odnáší...

Prodejce letenek Kiwi se po čtyřech letech ve ztrátě vrátil loni k zisku

29. dubna 2024  12:30

Český prodejce letenek Kiwi.com se loni po čtyřech letech ve ztrátě dostal zpět do ziskového...

Do Německa s povinnou místenkou. Deutsche Bahn zpřísnily pravidla i kvůli fotbalu

29. dubna 2024  11:51

Kdo bude přes léto cestovat vlakem přes Drážďany dál na sever Německa, musí počítat s povinnou...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...