Klaus definitivně stvrdil reformu. Začne platit od ledna.

Klaus definitivně stvrdil reformu. Začne platit od ledna. | foto: Michal Růžička, MF DNES

Klausův podpis stvrdil reformu, ČSSD chystá stížnost

  • 183
Prezident Václav Klaus v pátek podepsal diskutovanou reformu veřejných financí. Zákon snižuje daně z příjmu a některé sociální dávky. Reforma začne platit od 1. ledna 2008. Opoziční sociální demokraté se zase nechali slyšet, že přichystají ústavní stížnost.

Její principy mají schválit příští týden. Napadnou proceduru přijetí, nelíbí se jim ani zavedení poplatků ve zdravotnictví.

Reforma má pomoci veřejným rozpočtům. Přesto vláda slibuje, že na ní vydělá každý. Reforma zavádí superhrubou mzdu, což bude znamenat snížení daně z příjmů. Uleví také firmám.

Naopak nižší sazbu DPH zvedá z pěti na devět procent. Zvyšují se také spotřební daně na tabákové výrobky, což by mohlo znamenat zdražení krabičky asi o sedm korun. Velké změny čekají sociální dávky i mateřský příspěvek.

Reformu schválili poslanci po mnoha diskusích a změnách na poslední chvíli na srpnovém zasedání. Senát se rozhodl, že se zákonem zabývat nebude, a poslal ho přímo k prezidentovi.
popisek Abeceda reforem
Co se od ledna 2008 změní

Zákon o stabilizaci veřejných rozpočtů, jak zní plné jméno, byl nejdůležitějším zákonem posledních let. ODS na změně daní postavila i svou volební kampaň. Povolební pat ale znamenal měsíce vyjednávání a hodně ústupků. Původní architekt celého zákona Vlastimil Tlustý proto dokonce hrozil, že pro zákon ruku nezvedne.

Opatrně se k němu staví i ekonomové. Například Tomáš Sedláček některé části schvaluje - například reformu zdravotnictví, která zavádí poplatky za pobyt v nemocnicích či za recept. Jako celek ho ale příliš nenadchla.

"V záplavě kupeckých počtů se zcela vytratil hlubší rozměr. Nakonec to vypadá, že tato účetní reforma nám se schodkem moc nepomůže a veřejné finance se tedy moc neozdraví," řekl v rozhovoru pro iDNES.cz. - rozhovor zde

Skeptické je k němu i obyvatelstvo. Většina lidí nevěří, že by reforma mohla veřejným rozpočtům pomoci. A jen patnáct procent obyvatelstva si myslí, že si díky změnám vylepší rodinný rozpočet. - více zde

,