peníze, investice, dluh

peníze, investice, dluh

Každý Čech dluží 90 tisíc, státní dluh vzrostl na 933 miliard

  • 32
Státní dluh České republiky vzrostl v pololetí o 41 miliard korun, na 933,3 miliardy korun. Na každého Čecha tak připadá dluh téměř 90 tisíc korun.

Za celý loňský rok se státní dluh zvýšil téměř o 90 miliard Kč. Od počátku roku 2007 do současnosti se dluh podařilo snížil jen jednou - v prvním letošním čtvrtletí, kdy spadl na 860,1 miliardy korun. - čtěte Stát snížil dluh, na Čecha připadá 84 tisíc

Státní dluh tvoří dluhy centrální vlády a vzniká především hromaděním schodků státního rozpočtu. Státní dluh je financován pokladničními poukázkami, státními dluhopisy, přímými půjčkami nebo například půjčkami od Evropské investiční banky.

Příčinou většího zadlužení je červnová zahraniční emise státních dluhopisů za dvě miliardy eur (48,5 miliardy korun). Uvedlo to ministerstvo financí.

Ve druhém čtvrtletí rovněž začala ČR čerpat tři tranše půjček od Evropské investiční banky za tři miliardy korun.

Na domácím trhu si stát půjčil během pololetí prostřednictvím dluhopisů 71,4 miliardy korun. Zároveň byly od ledna do června prováděny zpětné odkupy emisí státních dluhopisů za více než šest miliard korun. Během pololetí snížil stát i objem peněžních instrumentů o 48,5 miliardy korun.