Karlovarské obchodníky trápí hypermarkety

  • 4
Většina majitelů vesnických prodejen potravin a smíšeného zboží v okolí Karlových Varů je v úzkých. Výrazně totiž pociťují odliv zákazníků, kteří dávají stále častěji přednost nákupům v karlovarských hypermarketech. Někteří z nich museli své zaměstnance propustit a spolehnout se na vlastní síly.

"Prodej rohlíků a chleba mě neuživí. Lidé jsou jak smyslů zbavení. Berou velká obchodní centra útokem a potom se diví, že není na vesnicích dostatek pracovních příležitostí," uvedl Petr Dlouhý, který vlastní prodejnu potravin v Hroznětíně.

"Zaměstnávám šest lidí, ale jestli mě okolnosti donutí, budu některé z nich nucen propustit. Velkým obchodům nemůžeme konkurovat. Vždyť já nakupuji například mléčné výrobky dráž, než je jejich cena v Penny marketu," dodal prodejce.

Podnikatelé na vesnicích museli kvůli odlivu zákazníků propustit své pracovníky.

"Ještě v loňském roce jsem zaměstnával čtyři prodavačky a nyní u mě jsou dvě. Lidé hodně jezdí nakupovat do Karlových Varů. Tam také hodně dojíždějí za prací, takže to rovnou spojí s nákupem. Je také znát, že mají méně peněz," řekl Petr Pečený z Hroznětína.

"Velkým problémem také je, že se na vesnicích všechno ruší a zavírá, a tím pádem vesnice skomírají."

V Lesově drží prodejce potravin nad "vodou" důchodci. "Musela jsem propustit prodavačku a nyní jsem na všechno sama. Pomáhá mi pouze manžel. Tržby nám zachraňují důchodci a slušní lidé," řekla Marie Rovenská z Lesova.

V současné době je v plném proudu výstavba hypermarketu Interspar ve Dvorech a letos v létě navíc zahájí v karlovarské Městské tržnici prodej market Albert.