Scania, kamion, dálnice

Scania, kamion, dálnice | foto: Profimedia.cz

Kamiony zaplatí za kilometr po dálnici kolem 4 korun

  • 43
Jízda po zpoplatněných komunikacích přijde od ledna kamiony v průměru na 4,05 koruny za kilometr. Například za cestu z Prahy do Brna tak zaplatí zhruba 800 korun. Rozhodla o tom vláda. Premiér Mirek Topolánek na tiskové konferenci oznámil, že tato sazba bude platit jeden rok.

Po roce chce kabinet celý projekt vyhodnotit.

Mýtné se týká pouze nákladních automobilů s hmotností přes 12 tun. Proto se opatření nedotkne malých firem - ty totiž jezdí většinou s menšími vozidly, která jsou zpoplatněna dálničními známkami.

Konkrétní sazby se ale od průměru liší - vláda stanovila různé ceny za jízdu ve dne a v noci. Částky za kilometr budou také záležet na počtu náprav. Roli při výpočtu sazby bude hrát i to, jak automobil splňuje emisní limity.

Nejnižší možná sazba je 1,30 koruny za kilometr, horní hranici tvoří 5,40 koruny.

Sdružení dopravců ČESMAD požadovalo jedinou sazbu. Chtělo tak zajistit co nejjednodušší způsob výpočtu, aby dopravci mohli svým obchodním partnerům průkazněji účtovat platbu za mýtné.

Ministr dopravy Aleš Řebíček již dříve uvedl, že návrh je kompromisem mezi požadavky dopravců na co největší jednoduchost a průhlednost systému a obavami z objíždění zpoplatněných úseků. Pokud se v budoucnu ukáže, že řidiči zpoplatněné úseky objíždějí, je ministerstvo dopravy připraveno rozšířit škálu sazeb.

Řidiči nákladních aut začnou platit mýtné od 1. ledna. Dodavatelem systému je společnost Kapsch, která vyhrála tendr, vypsaný ministerstvem dopravy. Kvůli výsledku výběrového řízení se s ministerstvem soudí neúspěšný kandidát, společnost Autostrade.

,