Práce, dělník, průmysl

Práce, dělník, průmysl - Práce, dělník, průmysl | foto: Profimedia.cz

Kabinet chce ulehčit život zahraničním pracovníkům

  • 31
Vláda chce usnadnit život cizincům žijícím v Česku. Kabinet totiž schválil schválil novelu zákona, která podstatným způsobem zkrátí lhůtu pro udělení trvalého pobytu. Namísto deseti by nyní mělo stačit pět let. To cizincům ulehčí i přístup na český trh práce.

"Protože populace stárne a v některých profesích je nedostatek pracovníků, neobejdeme se bez přílivu kvalifikovaných lidí z ciziny," komentoval navrhovanou změnu vicepremiér pro ekonomiku Martin Jahn.

Novinkou je i zrychlení udělování víz zahraničním obchodníkům pro pobyt nad 90 dnů, upřesnila ČTK. Tím ale změny nekončí.

"Připravuje se rovněž zjednodušený systém pracovních povolení pro zahraniční pracovníky ze třetích zemí z hlediska nedostatkových profesí jako jsou například obráběči kovů, nástrojaři, zámečníci či frézař," doplnil Jahn.

Podle odhadů demografů bude za 25 let v zemi chybět 400 tisíc pracovníků. Právě cizinci se proto mají stát novou vzpruhou pro český trh práce. Zatímco v západoevropských zemích je cizinec bezmála každý dvanáctý člověk, v Česku jsou to necelá tři procenta.

S prací je získání pobytu snadnější
Ministerstvo práce a sociálních už druhým rokem vzdělaným cizincům podstatným způsobem usnadňuje přístup. Zatím mají do projektu, díky němuž se může doba pro získání trvalého pobytu zkrátit až na 2,5 roku, přístup Bulhaři, Chorvati, Bělorusové a od příštího roku i nejpočetnější skupina zahraničních pracovníků – Ukrajinci. - více zde

Podmínkou tohoto projektu ovšem je, aby zahraniční občané, měli zajištěnou práci.

Podle dubnových údajů v Česku legálně žije a pracuje zhruba čtvrt milionu cizinců.

, ,