nemovitost, bydlení, byt

nemovitost, bydlení, byt | foto: Profimedia.cz

Jihočeská města staví byty pro chudé

  • 13
Stále oblíbenější mezi jihočeskými radnicemi je výstavba bytů pro lidi, jejichž pravidelné příjmy o čtvrtinu až pětinu zaostávají za celostátní průměrnou mzdou. Lákavé totiž je, že stát na každý byt dává dotaci 550 tisíc korun.

Do bytů se smí nastěhovat jednotlivec, který měl za posledních šest měsíců 0,8 násobku průměrné mzdy - tedy výplatu kolem 15 tisíc korun měsíčně, nebo rodina s příjmem do 25 tisíc korun.

Byty však nemají sociální charakter. Nájemné naopak často několikanásobně překračuje obvyklou regulovanou výši.

Sedmadvacet takových bytů asi za 30 milionů korun staví město Tábor v Leskovické ulici v bývalé zahradě někdejší mateřské školy na Náchodském sídlišti. Hotovo má být zhruba v polovině roku. Nájemné ještě není stanoveno.

"V současné době dokončuje stavební firma Památky Tábor hrubou stavbu včetně zastřešení. Na jaře budou práce pokračovat," uvedl šéf odboru městských investic František Krejčí.

Šest takových bytů pořídila ve formě půdních nástaveb nad bývalým domem s pečovatelskou službou za 6,8 milionu korun i radnice v Milevsku.

Nájem je kolem 50 korun za metr
Byty o velikosti od 40 do 60 metrů čtverečních mají adresu v Sokolovské ulici. Firma Lesostavby Třeboň dílo už městu předala. "Byty nyní přidělujeme. Ze šesti už ve dvou bydlí nájemníci," uvedl místostarosta Oldřich Kofroň.

Pět bytů má dvě místnosti a kuchyňský kout, jeden byt má místnost s kuchyňským koutem. Nájemné se bude pohybovat mezi 39 až 57 korunami za metr čtvereční. Jednou z podmínek pro přidělení bytu je, že žadatel musí mít nejméně půl roku trvalé bydliště v Milevsku nebo tu musí stejnou dobu podnikat.

V Prachaticích má stejný charakter osm nových bytů s nájmem 65 korun za metr. Vznikly přestavbou bývalého městského úřadu.