Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Reportáž skončila 25. 9. 2009 14:01

Jednání poslanců o Janotově balíčku

Zdroj: redaktoři iDNES.cz a MF DNES, ČTK

12:03
Mezníkem při jednání o opatřeních bylo jednání tripartity. Janota pochválil vstřícnost všech stran.
12:01
Premiéra u mikrofonu vystřídal ministr financí Eduaard Janota.
11:59
V režimu legislativní nouze se nemůže spojit hlasování o důvěře s hlasováním o rozpočtu. Pokud vládní návrhy poslanci odmítnou, bude to pro Fischera signál nedůvěry.
11:57
Smysl balíčku je v tom, že bude přijat jako celek. Dílčí přijímání návrhů by podle vlády nebylo správné. "Pokud máme nést odpovědnost za rozpočet pro příští rok, s rozpočtem vyšším než 164 miliard bych nemohl přijmout odpovědnost předsedy vlády," poznamenal Fischer.
11:56
"Čísla jde interpretovat různě, ale prosím, abyste návrh brali jako celek," požádal premiér přítomné. Schodek by měl zůstat v hranicích 170 miliard.
11:54
Fischer nazval Janotův balíček "krabičkou poslední záchrany". ČR by hrozilo, že by musela žádat o půjčky Mezinárodní měnový fond, což vláda nechce dopustit. Nečinnost by podle něj znamenala snížení ratingu Česka pro zahraniční investory a zdražení dluhopisů, dluh země by se tak dál prohluboval.
11:55
"Náš návrh je mimořádné řešení, všechny návrhy mají omezenou platnost na jeden rok. Snažili jsme se vyhnout ideologickým schematům, nemůže uspokojit ani pravici, ani levici. Jde o technokratický návrh. Není pravda, že posilujeme příjmy na úkor výdajů, bude to 1:1," uvedl Fischer k vládnímu úspornému balíčku.
11:52
Vláda proto navrhuje změny zákonů, včetně mandatorních výdajů. "Vláda si uvědomuje, že vystupuje ze svého úřednického mandátu. Nebylo to snadné. Nečinnost by znamenala riziko snížení mezinárodního ratingu," uvedl Fischer.
11:52
Mnoho ministrů podle něj mělo v průběhu přípravy rozpočtu pocit, že jsou na samé hraně únosnosti. Škrty ale byly ještě větší.
11:49
Před poslance předstoupil premiér Jan Fischer. Zmínil, že před Sněmovnou při nástupu do své funkce slíbil přípravu předčasných voleb a realistického rozpočtu. "Bude to tato Sněmovna, kdo bude muset rozhodnout o rozpočtu na příští rok," řekl. Uvedl, že vláda si od začátku uvědomovala vážnou rozpočtovou situaci země.
11:44
Miloslav Vlček přednesl návrh na trvání legislativní nouze. Poslanci souhlasili, návrh byl schválen. Také dnešní pořad schůze byl schválen.
11:40
Ověřovateli dnešní schůze by podle návrhu Vlčka měli být poslankyně Talmanová a její kolega Melčák. Sněmovna návrh odsouhlasila. Z jednání se omluvila poslankyně Čurdová a ministři Kohout, Miko a Tošovský. Posledně jmenovaný by měl po 15. hodině dorazit.
11:39
Všichni poslanci povstali a noví poslanci slíbili věrnost ČR a že budou respektovat ústavu a zákony. Slib byl ukončem potleskem.
11:35
Dne 15. září zanikl poslanecký mandát třem poslancům - Kufovi, Sehořovi a Topolánkovi. Na uvolněné mandáty nastoupí náhradníci Velebný, Novak a Hašková. Poslanci teď splní slib.
11:34
Čtyři minuty po půl dvanácté schůze začala.
11:33
Hned po zahájení bude následovat slib poslanců, Vlček chce zachovat důstojnost slibu a klid v jednací síni.
11:31
Zvukový signál svolává poslance do jednací síně, Předseda Vlček během pár okamžiků zahájí 63. schůzi Sněmovny.
11:24
Předseda zelených Ondřej Liška ČTK řekl, že v případě, že projdou samostatné návrhy sociálních demokratů a lidovců, navýšil by se schodek o 1,5 miliardy korun. Zelení poslanci s těmito úpravami prý souhlasit nebudou, pro balíček jako celek ale ruku zvednou.
12:03
  • Předseda ODS Mirek Topolánek (vpravo) a předseda KSČM Vojtěch Filip odcházejí ze schůzky zástupců parlamentních stran s předsedou vlády Janem Fischerem

    Předseda ODS Mirek Topolánek (vpravo) a předseda KSČM Vojtěch Filip odcházejí ze schůzky zástupců parlamentních stran s předsedou vlády Janem Fischerem / Autor: Michal Kamaryt ČTK

11:15
Ve Sněmovně se zřejmě vedle společného balíčku sociální demokraté předloží i svůj pozměňovací návrh. Není jasné, jak budou poslanci ČSSD hlasovat v závěrečném schvalování všech úsporných opatření, pokud jejich návrh neprojde. Paroubek to nechtěl sdělit.