Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Reportáž skončila 25. 9. 2009 14:01

Jednání poslanců o Janotově balíčku

Zdroj: redaktoři iDNES.cz a MF DNES, ČTK

15:33
Kalousek zareagoval, že se dostal do Sněmovny za lidovce, jejichž programu se ani písmenem nezpronevěřil. Sněmovnou se rozlehl smích.
15:32
Sociálnědemokratický poslanec Antonín Šeda vyzval Kalouska a ostatní poslance za TOP 09, aby se vzdali svých mandátů, které nevzešly z voleb.
15:27
"Podávání pozměňujících návrhů je právem parlamentní demokracie, ale při vědomí úcty a respektu, k němuž došlo na půdě tripartity, se ptám, zda pozměňující návrhy jsou zdravým projevem nebo jen nepokorou a zpupností."
17:16
  • Jednání Poslanecké sněmovny o Janotově balíčku, 24. září 2009, Miroslav Kalousek

    Jednání Poslanecké sněmovny o Janotově balíčku, 24. září 2009, Miroslav Kalousek / Autor: Michal SváčekMAFRA

15:23
Kalousek připomněl sociálnědemokratické veletoče od vyslovení nedůvěry Topolánkové vládě, přes přesvědčování o nutnosti předčasných voleb přes přesně opačné stanovisko.
15:19
"Nechci, aby Sněmovna tento obrovský moment přehlédla. Zaměstnavatelé i zaměstnanci byli schopni to překousnout." Jejich představitelé podle Kalouska řekli: nám to nevyhovuje, ale je to v zájmu ČR a jsme připraveni vložit svou autoritu do přesvědčování svazů i společnosti, že zájem ČR má přednost před zájmy jedntolivých skupin i zájmy politickými. Pánům Štěchovi i Hanákovi Kalousek vyslovil hlubokou úctu.
15:17
"Stál jsem v pozoru před televizní obrazovkou po jednání tripartity. Když jsem viděl, že představitelé odborů a zaměstnavatelů stojí vedle premiéra a říkají, že to není jejich cup of tea, ale návrh podporují."
15:12
Kalousek si pochvaloval, že se nejedná o více než dvousetmiliardovém rozpočtu, ale jen stopadesátimiliardovém. "Diskusi nevnímáme jako debatu o prioritách politických stran. Diskuse o tom, co víc vyhovuje voličům té které strany, je pro nás planá. Takto ji nevnímáme," řekl Kalousek. Poslanci TOP 09 respektují dohodu na půdě tripartity a jsou ochotni přijmout kompromis, i když se s jejich představami rozcházejí.
15:12
15:10
Hůlku si u řečnického pultíku odložil Miroslav Kalousek. Poděkoval poslancům za to, že i když je TOP 09 malou stranou, jsou ochotni ho vyslechnout.
15:06
S proslovem k řečnickému pultu přišel komunistický poslanec Petr Braný. Málokdo z poslanců mu ale věnuje pozornost, Miroslava Němcová musí přítomné napomenout.
14:59
Nečasova řeč zvedla sociální demokraty ze židlí. U mikrofonu je Jiří Paroubek, který uvedl, že ČSSD neeskaluje své požadavky. Miroslava Němcová upozornila Paroubka na vyčerpaný dvouminutový limit pro faktickou poznámku. Paroubek tedy požádal o další, čas dostal. Znovu se opřel do Topolánkovy vlády, která nepředložila podle něj pravdivý rozpočet.
14:57
Milan Urban řekl, že se Nečas prozradil tím, že řekl, že nepřítel číslo jedna je pro něj deficit rozpočtu. Pro ČSSD je největším nepřítelem každé ztracené pracovní místo. "A ne jakési virtuální číslo ve virtuální knize," oznámil Urban.
14:55
Nečase vystřídal u pultíku místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach. Vystoupení, jaké předvedl jeho kolega Nečas, jsou podle něj zbytečná. Opatření ale musejí mít i sociální rozměr.
15:09
14:55
ODS nepodá jiné pozměňovací návrhy, ani jiné nepodpoří. Pokud se do balíčku dostanou jiné pozměňovací návrhy, než se dohodlo včera, bude mít ODS problém balíček podpořit.
14:52
Z návrhu by se neměl stát trhací kalendář, do kterého by strany promítaly své předvolební záměry. "Akceptovali jsme včerejší dohodu jako změnu, za neslučitelné se zodpovědností vůči státu považujeme dále eskalovat své požadavky," rozčílil se Nečas. Sněmovnou opět zazněl potlesk. "Poslanci podpoří návrh tak, jak byl vládou předložen a jsou připraveni podpořit pozměňovací návrh dohodnutý včera," uvedl.
14:48
Také ODS má k Janotovu balíčku výhrady. Nedá se označit ani za reformní, úsporný, protikrizový nebo prorůstový. Podle Nečase se ale od vlády nedalo nic takového čekat, nemá k tomu prostředky, takový rozpočet vytvořit. Lepší je podle něj nižší deficit než růst ekonomiky.
14:46
V dobách ekonomického růstu země produkovala deficit, to je neodpustitelné, uvedl Nečas na adresu minulých vlád. Politici by se podle něj měli v budoucnu snažit o vyrovnané rozpočty. "Čím více se budou odkládat reformy, tím dříve se bude muset tahat za záchranné brzdy jako teď."
14:43
Po premiéru Fischerovi se přihlásil ke slovu občanskodemokratický poslanec Petr Nečas. V souvislosti s návrhem snížení porodného připomněl, že každé dítě, které přijde v Česku na svět, dostává pomyslný batoh s dluhem 110 tisíc korun.