Jedna ruka vlády dává, druhá bere

  • 29
Až stovky milionů korun, které mohly letos firmy ušetřit na nižší dani z příjmu, často skončí zpátky ve státní kase. Vláda sice zahájila snižování daně ze zisku, zároveň však zákony obsahují řady nových změn, které podnikatelům přitíží.

Samotná daň z příjmu klesla od ledna z 31 na 28 procent. Pro společnosti, které odvádějí na daních nejvíce, to znamená úsporu až několika stovek milionů korun ročně.

Část z ušetřených peněz, někdy i více, vrátí do státní kasy jinou cestou. Například Česká spořitelna, jeden z největších přispěvatelů na státní útraty, by měla uspořit zhruba 250 milionů korun.

"Řada změn, hlavně přeřazení mnoha služeb do vyšší sazby daně z přidané hodnoty, bude mít negativní dopad ve výši 500 milionů korun," říká Helena Matuszná ze spořitelny. Banky neplatí ze svých služeb DPH, a proto si ani nemohou odečíst daň zaplacenou při nákupu zboží a služeb.

Více podnikatelé od května zaplatí i při výplatě dividend. Dosud si mohly firmy dát do nákladů polovinu daní sražených z dividend. Od května je tato úleva zrušená. "Naše společnost vyplácí dividendy aktivně, takže zaplatíme na daních řádově o miliony více," říká finanční ředitel Severočeských dolů Erich Grünbaum.

Další změnou, která vysaje z účtů firem více peněz, je zpomalení doby odpisování nemovitostí. Původní doba třicet let se prodloužila na padesát. Do nákladů firem tak půjde menší suma a na daních zaplatí více. "Půjde o zvýšení daně o mnoho desítek milionů korun," potvrzuje mluvčí Teska Jana Matoušková.

Jde o krok zcela v opačném duchu, než jaký plánuje vláda na příští léta, kdy se mají odpisy zrychlit. Tyto změny však musí ještě schválit vláda a parlament a použitelné budou až v roce 2006.

Hypermarketům, které však často žádné daně neplatí, protože ještě splácejí ztráty z počátečních let, kdy hodně investovaly, ale vadí i další změny. "Odvody DPH stoupnou i kvůli zdanění vratných obalů," připomíná Jana Havlíčková ze společnosti Carrefour.

Stavebním firmám je trnem v oku také nová povinnost platit DPH i z přijatých záloh na výstavbu. "To má na nás nepříznivý vliv, ale na druhou stranu se snížila daň z převodu nemovitostí," říká Miluše Netolická z Central Group.

Nejen odplynutí uspořených peněz však firmy trápí. "Kvůli neustálým změnám v daňových zákonech se zvyšují nároky na zpracování," říká finanční ředitel Glaverbel Czech Jaroslav Přerost. A podobné hlasy znějí i z dalších firem.

"Zákony nejsou dobře udělané a firmy žijí v nejistotě, jestli postupují správně," potvrzuje Petr Hruška z Českých daní. První zkouškou je 25. červen, dokdy musí poprvé podle nových pravidel firmy zaplatit DPH.  

Kde vláda podnikatelům ulevila

• snížení daně z příjmů z 31 na 28 procent, v dalších letech až na 24 procent

• připravuje se zrychlení odpisů

• snížila se daň z převodu nemovitostí z pěti na tři procenta

Kde vláda podnikatelům přitížila

• zrušení slevy na dani z dividend

• prodloužila se doba odpisování nemovitostí z 30 na 50 let

• firma musí odvádět DPH i z přijatých záloh

• přeřazení řady služeb do 19procentní sazby DPH, zatížilo hlavně banky, které si daň nemohou v plné míře odečítat

• řada změn v daňových zákonech zvýšila nároky na administrativu i finance firem

• obchodníky zatíží zdanění vratných lahví