Japonci začali v Plzni vyrábět posilovače

Plzeň přilákala dalšího japonského investora. Firma Koyo Seiko, která začala jako první na světě vyrábět elektrické posilovače, tu v pondělí otevřela svůj závod. V nejbližších letech zaměstná až 500 lidí. V Česku, kam směřuje naprostá většina japonských investic, už působí 154 firem z této země.

Podle agentury CzechInvest se Japonci zavázali, že v České republice proinvestují přes 2,5 miliardy dolarů, tedy 62 miliard korun. Samotný plzeňský projekt společnosti Koyo Seiko si vyžádá asi 630 milionů korun.

"Poptávka po systémech řízení s elektrickým posilovačem na evropském trhu neustále roste. Díky novému závodu v České republice bude moci společnost Koyo Seiko upevnit svou pozici ve střední Evropě a zvýšit podíl na celkovém trhu," prezident společnost Kazuyuki Maehira.

Firma počítá, že šedesát procent produkce vyveze. Bude ale dodávat i českým odběratelům, například kolínské TPCA.

Japonská Koyko Seiko funguje od roku 1935, vyrábí kuličková ložiska, díly pro automobily či přesné měřící přístroje. Čtvrtinu akcií drží Toytoa, která také patří k hlavním zákazníkům firmy. Celkem zaměstnává na 20 tisíc lidí, uvedl CzechInvest.

Japonsko, Tokio (Ilustrační foto)

,