Ministr financí Eduard Janota.

Ministr financí Eduard Janota. | foto: Michal Sváček, MAFRA

Janota navrhne pro letošek další úsporné kroky k udržení schodku

  • 69
Pokud se má udržet schodek letošního rozpočtu na plánované úrovni 5,3 procenta hrubého domácího produktu, bude letos zapotřebí dalších úsporných opatření. Řekl to ministr financí Eduard Janota s tím, že ve vládě představí nové plány, kde ušetřit.

Sdělil to na tiskové konferenci po dnešním jednání vlády. Bez úspor by podle něj kabinet nedodržel stanovenou míru deficitu. "V tuto chvíli návrhy nebudeme blíže komentovat," sdělil mluvčí ministerstva financí Radek Ležatka.

Předpokládaný deficit pro letošní rok je 163 miliard korun. Levice při loňském složitém jednání o podobě státního rozpočtu prosadila zmírnění úsporných plánů vlády a rozpočet zřejmě bude ve skutečnosti vyšší.

Oproti Janotově představě rozpočtu prošly tři pozměňovací návrhy, které schodek měly navýšit až o 12 miliard korun. Levice prosadila zachování úrovně platů učitelům a ostatním státním zaměstnancům, přídavek 1,5 miliardy zemědělcům a navýšení příspěvku krajům na sociální služby o 3,8 miliardy korun. (viz. předchozí článek)

"Jsem zklamán, mám trochu pocit marnosti. Myslím, že jsme se s panem premiérem chovali korektně, ale bohužel to hlasování rozhodlo o něčem jiném," řekl Janota v prosinci po jednání Sněmovny.

Výsledná podoba rozpočtu byla ve stávajícím rozložení sil ve Sněmovně výhrou ČSSD, která tak zmírnila dopady "Janotova balíčku". Řada opatření ale začala dočasně na jeden rok platit. Zvýšila se ale třeba daň z přidané hodnoty a spotřební daň a naopak se snížila nemocenská na 60 procent vyměřovacího základu.

Zrušilo se také jedno z protikrizových opatření zavedených v roce 2009: sleva pro firmy na  odvody sociálního pojištění za zaměstnance. Od ledna se také snížila mateřská zhruba o pětinu. Toto opatření se ale levici a lidovcům podařilo v dubnu prolomit a vrátit tak mateřskou na loňskou úroveň. Zákon sice čeká veto prezidenta, kterého však zřejmě poslanci na květnové schůzi před volbami přehlasují. (více čtěte zde)

,