Jakub: Kapitálový trh je bezpečnější

František Jakub odchází z funkce předsedy pro cenné papíry. Po čtyřech letech šéfování říká, že komise nyní funguje lépe. Za jedno největších úskalí Jakub označil tehdejší organizaci, kdy jedna osoba rozhodovala o licencích, prováděla kontrolu i udělovala sankce. To podle něj nahrávalo korupci.

"Není možné, aby tentýž pracovník dělal policajta, státního zástupce i soudce. To je zkrátka nepřijatelné," řekl Jakub a dodal, že oddělení těchto funkcí, bylo nutné protikorupční opatření.

Komise se podle Jakuba zasadila i o snížení hospodářské kriminality. Podle údajů Komise pro cenné papíry dosáhl objem nelegálně odčerpaných prostředků do roku 1998, tedy do vzniku komise, nejméně devět miliard korun.

Dalších asi 40 miliard zmizely z fondů, které se přeměnily na holdingové společnosti. Zpět se ale tehdy nevrátilo nic.

Po vzniku komise byla podle Jakuba statistika neporovnatelně optimističtější. Zmizelo sice dalších 800 milionů, ale celkem i se starými resty se podařilo vrátit asi tři miliardy korun, tedy asi 30 procent.

Jakub ale upozornil, že hospodářskou kriminalitu se nikdy nepodaří úplně vymýtit, jak o tom svědčí kauzy italské společnosti Parmalat nebo amerického Enronu.

Přestože se akcionáři riziku na kapitálových trzích vyhnout nemůžou, situace se podle Jakuba hodně zlepšila. O tom svědčí i snižující se počet trestních oznámení, které komise ročně podává. Ještě v roce 2000 jich bylo čtrnáct, loni už pouhých šest.

O tom, zda byl nebo nebyl porušen zákon, ale nakonec rozhoduje soud.

"Jsem velmi znepokojen tím, že kauzy jako Trend nebo CS fondy se táhnou několik let. Podle mně jsou to jasné případy nelegální činnosti, které mají být potrestány," řekl Jakub a doplnil, že by se podle něj komise měla mít možnost do řízení vstoupit a napomoci tomu, aby se investoři dostali zpět ke svým penězům.

Hlavním úkolem, který teď komisi čeká, je připravit se na vstup do Evropské unie. Podle Jakuba je na to připravena, samotná integrace ale proběhne bez něj.

Funkční období mu končí 1. dubna. O jeho nástupci se zatím koalice dohaduje. - více zde

Jakub chce zůstat ve finančnictví, žádnou novou smlouvu ale zatím nepodepsal.