Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Milovice mají investici do chátrajícího areálu na dosah, brzdí ji spory

  11:03
Bývalý vojenský areál u Milovic by mohl znovu ožít. V největším českému brownfieldu nedaleko Lysé nad Labem a Nymburka zvažuje postavit svou továrnu na letecké motory americká firma GE Aviation. Podle informací MF DNES podepíše v pondělí Středočeský kraj a GE Aviation Czech memorandum.
Přistávací plocha a hangáry na bývalém vojenském letišti v Božím Daru.

Přistávací plocha a hangáry na bývalém vojenském letišti v Božím Daru. | foto: Jiří Benák

„Kraj se zavazuje, že bude nápomocen při hledání vhodné lokality. GE má vybraných minimálně osm míst, která přicházejí v úvahu. Milovice jim nabízíme jako jednu z možností,“ říká Věslav Michalík (STAN), radní pro rozvoj kraje.

Cvičiště a letiště Milovice

- Středočeský kraj uzavřel v roce 2010 za vlády hejtmana Davida Ratha se společností Mladá RP kritizovanou nájemní smlouvu na bývalý vojenský výcvikový prostor Mladá u Milovic.

- Za 25 milionů korun dostala do užívání na 25 let letiště a na 40 let okolní pozemky. Její povinností bylo odstranit do pěti let stavby po Sovětské armádě. Na oplátku mohla zpeněžit druhotné suroviny (suť, železo) a pozemky pronajímat. Lhůta na demolice uplynula koncem roku 2015 a kraj následně od smlouvy loni v létě odstoupil.

- Společnost Mladá RP má za to, že na dokončení demolic má ještě tři roky, protože musela čekat na povolení od stavebního úřadu, a věc dala k soudu. Ten v rámci předběžného opatření zablokoval pozemky a kraj s nimi teď nemůže nakládat. Firma měla v Mladé ve spolupráci s ČEZ vybudovat na ploše 150 hektarů obří solární elektrárnu. Kolem měla vyrůst různá sportoviště, byty či vědeckotechnický park. Z elektrárny sešlo poté, co stát omezil podporu solárníkům.

Podle Jana Jursy, poradce ministra financí a ministerského garanta pro investici GE v Česku, jsou Milovice nejatraktivnější volba. „Lokalita je výjimečná 2,5kilometrovou a 120 metrů širokou ranvejí, z Ruzyně tam aerotaxi mohou přistát během 20 minut, může sloužit k zásobování továrny nebo zde může přistát zákazník,“ vyjmenovává.

Středočeský kraj na svých stránkách investorům nabízí necelé tři desítky zón k podnikatelskému využití o různé rozloze – bývalé průmyslové areály i volné pozemky pro stavbu na „zelené louce“. Druhá lokalita, kde by byla po ruce přistávací dráha, se ještě nabízí v Odoleně Vodě, v sousedství letiště Vodochody.

Pro vlastníka bývalého vojenského prostoru, Středočeský kraj, představuje investice GE jedinečnou příležitost, jak se zbavit dvou problémů najednou – ukončit jeden soudní spor a zároveň oživit místo, které už čtvrtstoletí leží ladem. Chátrající areál o rozloze 650 hektarů, tedy zhruba dvou pražských lesoparků Stromovka, brání rozvoji oblasti.

„Průmyslová zóna by vyřešila železniční dopravu, napojení na dálnici, přišly by sem peníze a dotace,“ uvedl nedávno pro MF DNES vedoucí majetkového odboru Milovic Karel Pánek. Kraj aktuálně vede s nájemcem areálu, firmou Mladá RP, soudní spor ohledně odstoupení od nájemní smlouvy (viz box). Obě strany jsou zároveň ochotné k mimosoudnímu vyrovnání, kamenem úrazu je ovšem částka. Kraj je ochoten vrátit část neobydleného nájemného (20 milionů) a k tomu uhradit prokazatelné náklady na provedené demoliční práce. Mladá RP chce pochopitelně na transakci vydělat a nárokuje například ušlý zisk. Ke slovu přijdou znalecké posudky.

„Pověřili jsme právníky kraje, aby jednali o takové možnosti, žádný dokument radě kraje zatím předložen nebyl. Problém je právně a ekonomicky složitý,“ říká Michalík. Vyjádření společnosti Mladá RP se do uzávěrky nepodařilo získat.

Investice za miliardu

Rozhodnutí o tom, kde nakonec GE továrnu postaví, zatím nepadlo. Česká vláda loni v říjnu s GE podepsala investiční smlouvu o vybudování nové továrny na turbovrtulové motory v Česku. Mělo by jít o investici minimálně 50 milionů eur (1,3 miliardy korun) a závod by měl začít vyrábět v roce 2022 více než 400 motorů ročně. Současně mají v Česku vzniknout testovací centra na tyto motory. Záměr zřídit jedno z nich už byl oznámen na letišti v Hradci Králové.

BMW investuje v Česku miliardy do testovací centra pro samořiditelná auta

Miliardovou investici je Česko připraveno finančně podpořit. „Podání žádosti o investiční pobídku investor stále zvažuje. Podle stávajících pravidel by šlo maximálně o 25 procent z uznatelných investičních nákladů,“ uvedla Petra Menclová, mluvčí státní agentury na podporu investic CzechInvest. Z větší části by šlo o úlevu formou daňových prázdnin, zčásti o dotace na nově vytvořená místa a hotově může stát firmě uhradit až desetinu investic do strojních technologií. Nutnou podmínkou pro nárok na pobídku je umístit továrnu mimo Prahu.

V hlavním městě už má firma továrnu v Letňanech, kde vyvíjí a vyrábí letadlové turbovrtulové motory. „V souvislosti s chystaným rozšířením podnikání v Česku jsme avizovali navýšení pracovních míst o 500. Z toho jsme už přijali 150 do oddělení vývoje a technologie a letos plánujeme nabrat 130 lidí do výroby,“ říká Hana Bolinová, mluvčí GE Aviation Czech. Firma také plánuje zřídit v Česku testovací centra – jedno by mělo vzniknout na letišti v Hradci Králové a druhé pravděpodobně v Letňanech.

Autor:

Francouzští pekaři upekli rekordní bagetu, snědli ji bezdomovci

  • Nejčtenější

Do britských hospod dorazil americký zvyk, spropitné. Pivaři jsou zmatení

11. května 2024

Pro návštěvníky britských hospod bylo donedávna největší dilema zda si dají whisky, nebo pivo. A...

Belgie jako druhé Řecko. Zadlužení země rychle roste, řešení v nedohlednu

13. května 2024

Belgie se už dlouhé roky řadí mezi nejvíce zadlužené ekonomiky Evropské unie. Svůj dluh tato...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Tušení smrti žene ruské miliardáře do vlasti. Řeší dědictví, bojí se znárodnění

10. května 2024

Premium Stárnoucí ruští miliardáři řeší zásadní problém: jak převést obří majetek na své dědice....

KOMENTÁŘ: Nad švarcsystémem už se smráká. Ale je to opravdu dobře?

8. května 2024

Premium Kontroloři dostali od letošního ledna do ruky nový nástroj k potírání nelegální práce. Je ale...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kofola, fidorky, polévka z pytlíku. České potraviny nabízí Amazon i za tisíce korun

7. května 2024

Na americkém internetovém obchodu Amazonu prodává ostravská firma výhradně české výrobky. V nabídce...

Zaměstnanci textilek dodávajících obchodu Shein dřou i 75 hodin týdně

13. května 2024  9:50

Zaměstnanci dodavatelských firem čínského internetového prodejce textilu Shein pracují 75 hodin...

Inflace zrychlila, zdražovaly potraviny i pohonné hmoty, uvedli statistici

13. května 2024  9:14

Statistický úřad spočítal, že meziroční inflace v dubnu činila 2,9 procenta. V únoru a březnu...

Kamiony dopravců z ciziny unikají v Česku trestu. Zaplatí jen každý druhý

13. května 2024

Premium Řidiči zahraničních kamionů nemusí být v Česku příliš nervózní, pokud překročí povolenou rychlost...

Belgie jako druhé Řecko. Zadlužení země rychle roste, řešení v nedohlednu

13. května 2024

Belgie se už dlouhé roky řadí mezi nejvíce zadlužené ekonomiky Evropské unie. Svůj dluh tato...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar Nemo. Nizozemce vyloučili za „výhružný pohyb“

Ve švédském Malmö rozhodli o vítězi letošní Eurovize. Stal se jím švýcarský nebinární zpěvák Nemo. Soutěž doprovázely...

Zpěvačka Tereza Kerndlová měla autonehodu. Poslala vzkaz ze záchranky

Tereza Kerndlová (37) a její manžel René Mayer (53) měli v úterý ráno autonehodu. Na mokré vozovce do nich zezadu...

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou republiku bude reprezentovat...

Kamion před nehodou vůbec nebrzdil, moderní tahač by tragédii zabránil

Policie obvinila řidiče za smrtelnou nehodu na D1. Litevský kamioňák narazil do osobního auta a natlačil ho na tahač s...

První světová válka zničila část Francie natolik, že tu stále řádí smrt

Řídkým rozvolněným lesem pokrytá pahorkatina u francouzského Soissons, Compiégne, Lens či Cambrai přirozeně svádí k...