Nakupování, ilustrační snímek.

Nakupování, ilustrační snímek. | foto: AP

Růst cen v červnu zrychlil na 3,5 procenta. Zdražovaly opět potraviny

  • 14
Inflace v červnu vystoupala na 3,5 procenta z květnových 3,2 procenta. Cenovou hladinu zvedly hlavně potraviny, nápoje a tabák. Oproti letošnímu květnu nejvíce zdražily brambory, z ovoce pak citrusy.

Vyplývá to z dat Českého statistického úřadu. Meziměsíčně růst spotřebitelských cen zrychlil o 0,2 procenta.

Oproti letošnímu květnu zdražila zelenina o 2,8 procenta, brambory ale o 58 procent. Ceny citrusů se zvedly o 9,4 procenta. Zdražení od 1,2 do 2 procent se neubránily ani další potraviny, například mouka, hovězí maso, ryby, mléčné výrobky, káva a čaj. Zlevnily ale banány, vejce a oleje. Zdražil také tabák a dovolené.

"Projevil se také doznívající efekt vyšší spotřební daně na tabákové výrobky, kvůli němuž jejich cena v červnu stoupla o 1,4 procenta. Změna daně se projevuje se zpožděním, neboť dosud se prodávaly skladové zásoby s nižší daní," říká hlavní ekonom Patria Finance David Marek.

Naopak zlevnily pohonné hmoty. "Průměrná cena motorové nafty (35,72 Kč/l) byla v červnu nejnižší od počátku roku 2012," uvedl ČSU.

Meziročně nejvíce zdražily potraviny, nealkoholické nápoje a tabák. Naopak klesly ceny oblečení a vybavení pro domácnost a dům.