Inflace spadla rekordně nízko

  • 8
V celé historii samostatné České republiky nebyla nikdy tak nízká inflace jako v červenci. Meziroční růst spotřebitelských cen dosáhl 0,6 procenta, což je oproti předchozímu měsíci poloviční hodnota. Stále klesají ceny potravin, nápojů a dopravy, zdražuje se pouze v oblasti rekreací a kultury, ale i zde se nárůst cen výrazně zpomalil.

Meziměsíčně vzrostly spotřebitelské ceny v červenci o půl procenta. "Tento obvyklý meziměsíční vzestup cen v červenci byl letos nižší než v minulých letech," uvádí zpráva Českého statistického úřadu.

"Výrazné tlaky na pokles inflace vytvářely levnější potraviny, paliva, oděvy a obuv. Důraznost růstu cen především rekreací a nájmů s pomocí zvýšení cen v  telekomunikacích si s poklesem cen hravě poradila. Prudký nárůst cen zejména zahraničních rekreací není dobrou zprávou a svědčí o výrazném nárůstu ziskových marží jejich poskytovatelů v období zvýšené poptávky po takových službách," uvedl Miroslav Brabec z Raiffeisenbank.

Zdražení zájezdů jde podle Brabce navíc proti silné koruně, díky níž by měly tyto služby zlevňovat. "Tlak silné koruny na spotřebitelské ceny dosáhl podle našeho názoru svého dna. Prostor pro další snížení cen je již u mnoho výrobků omezený," dodává k tomuto tématu Helena Horská z České spořitelny.

Pokles cen potravin způsobilo už devět měsíců trvající snižování cen masa, které v červenci zlevnilo o dvě procenta. Prudký pokles zaznamenaly díky přívalu nové úrody ceny brambor, které zlevnily téměř o 40 procent. Dále byla levnější čerstvá zelenina, ovoce i pohonné hmoty.

"Růst cen v oddíle rekreace a kultura byl stejně jako v minulých letech důsledkem sezonního zvýšení cen rekreačních pobytů, které letos činilo u zahraničních zájezdů 18,5 procenta, u tuzemských o 8,7 procenta," sdělil ČSÚ.

"Další měsíce by sice měly přinést mírný růst meziročních hodnot, což však bude způsobeno velmi nízkými základy. Z hlediska úrokových sazeb neočekáváme, že skončí diskuse o jejich dalším možném snížení centrální bankou. Prostor pro jejich snížení stále není uzavřen, další vývoj však bude záviset především na situaci ve světové ekonomice," míní Jozef Kovalovský z ČSOB.