Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Diskuze

Nájem jako alternativa vlastního? Leda by byl aspoň o dvacet procent levnější

Navzdory vysokým úrokům hypoték i astronomickým cenám bytů si osm z deseti lidí raději pořídí vlastní bydlení. A ochotně na ně odkládají z příjmů výrazně vyšší částku, než by platili za nájem. Vyplývá to z průzkumu, který si u agentury Ipsos nechala mezi tisícovkou lidí zpracovat developerská společnost Central Group.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PB

P48e70t57r 92B24a63r98t72o30š

25. 10. 2023 15:08

Dlouhodobe najemni bydleni na stejnem miste nedava zadny smysl. A nechapu proc nam ho v posledni dobe porad tak vnucuji? Naopak by mely podminky byt nastavene tak, aby si clovek mohl sve bydleni dovolit. Neni potreba zadny luxus, ale cca 15m2 na osobu byt by mel byt schopen si clovek koupit z prumerneho platu. Pokud to tak neni(a ono neni), tak stat selhava v jedne ze svych zakladnich funkci.

5 5
možnosti
OB

Jak neni, z prumerne mzdy si bezproblemu clovek dokaze zajistit paradni bydleni.

Brat extremy z Prahy je jen zkresleni reality.

1 0
možnosti
JT

Za mne je nájem házení peněz do bezedné studny, vlastní bydlení považuji za dobrou investici především na stáří...

6 0
možnosti
OK

Obrat investuje do vlastního je nesmysl. Je to spotřeba. Investice je to tehdy, pokud to generuje příjem. Rozdíl mezi nájmem a bydlení ve "vlastním" na hypotéku je obrovský a zejména v ČR a zrovna teď. Nájmy jsou tady vůči cenám nemovitostí relativně velmi nízké. Pokud bychom počítali hrubý příjem z nájmu, tak je to dobrá investice, pokud by se rovnal ceně nemovitosti za 20 let. V Praze a Brně jsme na 50 letech! Takže se to kupovat prostě nevyplatí. O tom, že někdo to nekoupil (a třeba zdědil) nebo to koupil dávno se nebavíme, protože tady se řeší pořizování bydlení. Jenom u úplně nového bytu může pronajímatel počítat s tím, že 2/3 nájmu jsou jeho příjem, jinak je to kolem 50%. Zbytek se rozdrobí na spoustě výdajů. Tato srovnání jsou zavádějící - to by tam proti tomu muselo být porovnání se složeným úročením 10tis. měsíčně na 30 let (člověk ve 35 letech), abych to mohl porovnat s nějakou cenou nemovitosti, kterou za 30 let splatím. Lidi co tady píšou své dojmy do diskuzí podle mě často nemají zkušenost s pořízením bytu za současné ceny a pak s pronájmem, nebo s bydlením v nájmu se současnými platy a investováním úspor.

2 1
možnosti
PS

Investice ve formě uložím a pronajímám to není kdovíjaká. Ovšem neberete v potaz nárůst hodnoty. Nevěřím tomu, že jsme na vrcholu a po nějakém období stagnace cen to zas neporoste. Takže vydělat lze prodejem za pár let. A porostou-li ceny, porostou i nájmy. Takže nemůžete počítat na těch padesát let pořád stejných třeba 15 tis měsíčně, když nevíte, jestli za deset let to nebude 22 tis. takže logicky se doba návratnosti investice zkrátí. Ne na dvacet ale třeba 32

2 0
možnosti
JH

J41i68ř10í 65H28o16l45ý

25. 10. 2023 12:09

Není problém zlevnit nájmy. Klidně i o 20 procent. Stačí když stát udělá takové zákony, aby bylo možné špatného nájemníka OKAMŽITĚ vystěhovat a vymoci z něj dlužný nájem a případné škody.

V tu chvíli neriskuje majitel bytu mnohasettisícové náklady při problémech s nájemníkem (neplacení nájmu, ničení bytu,..). A tak by mohl stanovit nájem s tím že má daleko menší riziko ztráty.

5 0
možnosti
TM

Vůbec nechápu proč autor článku porovnává dvě věci, které porovnávat nejde.

1) v rámci nájmu nemáte kromě energií žádné další náklady na bydlení

2) s hypotékou je nutnost platit pojištění nemovitosti/ domácnosti + daň z nemovitosti a dále je nutné platit pojištění samotné hypotéky dále je potřeba platit příspěvky do SVJ v případě bytu a tyto vedlejší platby mohou být až několik tisíc navíc každý měsíc. Pokud bude byt ve starém domě před nutnou rekonstrukcí tak jenom fond SVJ může být i 5000 Kč měsíčně.

4 3
možnosti
JK

Jenomže i když máte hypotéku, je ten dům, nebo byt Váš. A to není zrovna malý majetek.

3 0
možnosti

Nevidím jediný smyslný důvod platit 17 - 20 tisíc nájmu za něco, co nikdy nebude moje. To raději stejnou částku dám na splacení vlastního bydlení, nehledě na to, že za tu cenu se dá pořídit bydlení mnohem větší užitné hodnoty ne nájmem.

8 4
možnosti
TM

Je vidět, že moc neumíte myslet ekonomicky. Hypotéka + poplatky na vlastnění bytu a jeho správu stojí v Praze 2x tolik co nájem. Tudíž dneska se lidem vyplatí bydlet v nájmu a zbytek peněz investovat. Z peněz co investujete můžete v budoucnu čerpat rezervy. A když si budete odkládat každý měsíc 15 tisíc oproti tomu když budete vlastnit byt po dobu třeba 15 let a průměrný zisk bude 5% (nabízí je bezrizikové státní dluhopisy) budete milionářem s možností volby. Kdežto s nemovitostí budete platit hypotéku (každý přeplatí půjčenou cifru minimálně o 1/4 než co si půjčí) a za 15 let Vám zůstane stará nemovitost (časem nutná rekonstrukce) a na účtu nebudete mít miliony. Dále spekulovat že ceny nemovitostí porostou je z dlouhodobého hlediska nemožné (Irsko, USA, Japonsko a mnoho dalších zemí má ceny nemovitostní nižší než v roce 1990 a nebo 2008).

6 8
možnosti
EK

Lidé často také dají přednost nájmu, když zjistí, že na ně spadnou platby, jako je pojištění, daň z nemovitosti, odměna SVJ a podobně,“ dodává Carba.

Hmmmm. A majitele jsou takoví dobroduši, že to do ceny za nájem nezahrnou?

10 0
možnosti
TM

v nájmu to máte již zahrnuto pokud to dovolí tržní prostředí, ale potom velmi pokulhává srovnání nájmu se splátkou hypotéky. Protože pokud máte hypotéku, tak vedle toho navíc musíte platit povinně příspěvky do SVJ, pojištění bytu, pojištění hypotéky což může dělat i klidně několik tisíc měsíčně navíc v neprospěch hypotéky.

1 0
možnosti
Foto

Ano tady je jiný trend, ale také je tady jiná nabídka těch pronájmů, takže se nelze divit, že každý raději investuje do vlastního. Nájmy by musely být výrazně levnější než hypotéka aby lidem stálo za to jít do nájmu. Vlastní dům, byt je i investicí do budoucna pro ty nízko příjmové co při splácení hypotéky již nezvládnou na stáří další miliony našetřit. Ve stáři mohou dům prodat a zaplatit si za to pečovatelský dům, například. Co budou mít ve stáří stejně nízko příjmový, kteří stejnou částku měsíčně nacpou do nájmů?

13 0
možnosti
TM

Když si půjdete dneska koupit byt v Praze ta nájem Vás ve stejném bytu oproti hypotéce vyjdu skoro na polovinu (pomineme centrum Prahy). A bohužel dokud budou nájemníci chráněny státem jako doposud (vystěhování soudem pro neplacení trvá více jak rok) tak se situace nezmění.

1 0
možnosti
JKV

Jen se zamýšlím: Koupím si byt ze svého zdaněného příjmu, jeho pořizovací hodnota je 5 milionů (za to se nyní v Praze prodávají ubytovací jednotky o ploše do 30m2). Je mi řekněme 40 let. Doba dožití je 85 let, takže budu chtít, aby se mně náklad vrátil do té doby než umřu. Při inflaci 0% by měsíční nájem činil 9300 Kč, což je fajn, ovšem+ amortizace + energie + údržba + platba daní z příjmu + pojištění atd., atd., jsme někde na 15000 za garsonku a to jsou v podstatě současné ceny. Skoro bych řekla, že ty výše nájmů byly vzaty ze špatného konce. Problém je na začátku a to jsou pořizovací náklady.

0 0
možnosti
PG

P24e84t47e97r 95G74l86o74s

25. 10. 2023 7:09

Neviem si predstaviť ak by človek žil celý produktívny život v prenájmoch a nič si nezbudoval, kde by žil potom v dôchodku?

12 0
možnosti
  • Nejčtenější

Za srážku vlaků únava nemohla, ukázalo šetření. Strojvůdce si chybu uvědomil

12. června 2024  11:51,  aktualizováno  12:33

Strojvedoucí havarovaného rychlíku RegioJet, v kterém minulý týden zemřeli v Pardubicích čtyři...

Slunce komplikuje výkupy z fotovoltaik. Dodavatelé začínají upravovat ceny

11. června 2024

Premium Počet solárních elektráren v Česku stále roste. Ve slunečných dnech je přebytků z fotovoltaik...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Z dvojích cen v Unii se zase stává téma. Nyní se proti nim bouří Nizozemci

9. června 2024

Dvojí ceny na společném evropském trhu začínají vadit už i Nizozemcům. Mnoho z nich jeho existenci...

Egypt sužují úmorná vedra. Pouštní země ukazuje, co čeká brzy i ostatní

12. června 2024

Ještě před několika desítkami let bylo v Egyptě v dubnu příjemné klima, lehce přes dvacet stupňů....

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Airbus rakouských aerolinek prolétl krupobitím. Bezpečně přistál i bez čumáku

10. června 2024  10:29

Nedělní let společnosti Austrian Airlines těsně před přistáním těžce poškodilo krupobití. Asi po...

Z Helsinek až k polárnímu kruhu. Finnair posiluje lety za půlnočním sluncem

16. června 2024

Letecká společnost Finnair i v letošní sezoně bude létat z Helsinek do města Bodø na severu...

Tchaj-wan trápí nízká porodnost. Školy a univerzity zavírají, chybějí žáci

16. června 2024

Tchajwanské úřady se pro další léta obávají obrovského propadu hospodářské výkonnosti, který by...

Když ho nemůžeš porazit, sněz ho. Italové si zpestřili menu invazním krabem

16. června 2024

Ve Středomoří se kvůli oteplujícím se vodám přemnožil invazní druh kraba. Nemá přirozené predátory...

Cena uranu prudce roste. Stát se těžařskou velmocí touží Kanada

16. června 2024

Renesance jaderné energetiky způsobila celosvětovou uranovou horečku. Cena kovu vyskočila za...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!