Kačenka Bath Jelly

Kačenka Bath Jelly | foto: Ministerstvo zdravotnictví

Hygienici zakázali prodej zvířátek se sprchovým gelem

  • 14
Hygienici zakázali prodej tří dětských sprchových gelů z Číny. Plastové obaly ve tvaru zvířátek obsahují nebezpečné ftaláty. Na obalu je sice varování, že nejde o hračku, těžko ale zabránit dětem, aby si kachničky či rybičky nevšímaly. Z trhu jich zmizí přes sto tisíc kusů.

Podle hygieniků obsahuje obal kačenky zakázané látky, které se uvolňují do gelu.

Milan Bartoň ze společnosti Barton Trade nicméně uvádí, že loni do Česka nedovezla ani jeden kus tohoto výrobku. "Výrobky byly dovezeny v roce 2006 (prodáno zhruba osm tisíc kusů) v souladu s platnými právními předpisy, byla posouzena zdravotní nezávadnost a následně byly výrobky notifikovány," napsal Bartoň redakci.

Hygienici ze stejného důvodu nařídili stáhnout i sprchové gely zabalené v obalu ve tvaru ryby. Ty v Česku prodávaly společnosti Schlecker a top trading international, která v Praze provozuje obchod This and That. Vyjádření firem se iDNES.cz zatím nepodařilo získat.

Nebezpečný gel

Sám hlavní hygienik ČR Michael Vít ale připouští, že se zřejmě nejedná o velké riziko, protože nebezpečných látek nebylo ve výrobku velké množství, a navíc sám distributor kačenky Bath Jelly upozornil, že se nejedná o hračku.

Nebezpečný gel

"Ministerstvo zdravotnictví ale přesto považuje za nutné, v rámci principu předběžné opatrnosti, na nebezpečnost tohoto kosmetického prostředku upozornit, neboť řada spotřebitelů může obal výrobku s hračkou zaměnit," uvedl Vít v tiskové zprávě.

Podobně se vyjádřil o výrobcích v podobě růžové a modré ryby. Těch ale na český trh přišlo podstatně méně - dohromady zhruba deset tisíc.


Ftaláty

Ftaláty jsou vlastně umělé hormony. Jejich jedovatost byla jednoznačně prokázána. Používají se v průmyslu k měkčení PVC. Vyrábějí se z nich plastové sprchové závěsy, ubrusy, holínky či pláště do deště. V hračkářském průmyslu byly zakázany v roce 1999. Dále se objevují v kosmetice.

Ftaláty mohou narušit hormonální rovnováhu organismu.


,