Hoteliéři by získávali bronzové, stříbrné neb zlaté písmeno, třeba i podle úrovně školení zaměstnanců. Ilustrační foto.

Hoteliéři by získávali bronzové, stříbrné neb zlaté písmeno, třeba i podle úrovně školení zaměstnanců. Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Hvězdy nejsou srozumitelné. Kvalitu hotelů by mohlo určovat i písmeno Q

  • 38
Současný systém označování kvality hotelů je pro cizince nesrozumitelný, myslí si ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský. V průvodcích by se tak mohl objevit nový záznam. Úroveň ubytování, ale i restaurací nebo třeba muzeí by určovala i barva písmena Q.

"Jednali jsme s asociacemi cestovních kanceláří i hotelů a restaurací. Začneme ratingem hotelů v rámci celého Česka. Hvězdičkování vzniká chaoticky a my mu chceme dát řád, aby informace pro cizince byly relevantní a věděli, s jakou kvalitou služeb se setkají," uvedl Jankovský.

Nová certifikace by stávající hvězdičky neměla nahradit, ale doplnit. Hvězdičky totiž hodnotí především vybavenost hotelů. V oblasti služeb se zaměřují například na recepci či parkování.

Nový systém by měl zajít ještě dál. "Bude se hodnotit práce managementu," vysvětlil prezident Asociace hotelů a restaurací (AHR) Pavel Hlinka. Klasifikace by tak například vypovídala o tom, jestli se zaměstnanci hotelů účastní školení, jak probíhá vyřizování reklamací nebo třeba i průběžných auditů.

O přesné metodice ani podobě certifikátů není zatím rozhodnuto. Není ani jasné, kdo bude certifikáty udělovat. Představitelé zúčastněných institucí však přiznávají, že inspirací je pro ně podobný systém fungující už tři roky v Německu.

Tamní projekt pod názvem ServiceQualität zahrnuje tři stupně označených písmenem Q. Pro získání Q prvního stupně musí vedení podniku absolvovat potřebná školení a hodnotící komisi doručit potřebnou dokumentaci. "V ní je nutné uvést všechny detaily. Například, jakým způsobem probíhá rezervace pokojů nebo jestli je provozovatel ochoten poslat hostu plán s popisem příjezdové cesty," popsal Florian Eibl z bavorské pobočky ServiceQualität. Komise pak rozhodne, jestli Q udělí, nebo ne.

Pro druhý stupeň musí provozovatel počítat s tajnými kontrolami inspektorů, dotazováním zákazníků, ale i zaměstnanců. Ani německý systém však ještě není dotažený do konce. Podmínky pro přidělení Q třetího stupně se podle Eibla neosvědčily a v současnosti se pracuje na jejich nové podobě.

Podle Hlinky by "kvéčka" mohla být použita i v Česku. Jenom místo označení získaných stupňů by hoteliéři získali bronzové, stříbrné nebo zlaté písmeno. Certifikace bude zcela dobrovolná.

,