Majitelé barů a restaurací pořádají omezují silvestrovské oslavy.

Majitelé barů a restaurací pořádají omezují silvestrovské oslavy. | foto: Profimedia.cz

Hospody kvůli krizi omezují silvestrovské večírky

  • 22
Silvestrovské veselí přikryjí stíny finanční krize. Slavit se nepřestane, majitelé hospod ale musejí počítat s úbytkem části tržeb, které jim plynuly z návštěv turistů. Některé restaurace dokonce svůj silvestrovský program zlevnily.

"Minulý rok to bylo dražší," řekla vedoucí směny v pražské pivnici U Vejvodů o vstupném 890 korun, které podnik vybírá za silvestrovský program. V ceně je menu o dvou hlavních chodech s aperitivem, předkrmem, dezertem a "staročeskou travesti show".

"Určitě počítáme s menší návštěvností turistů," doplnila vedoucí a svedla řeč k finanční krizi, která prý může za úbytek zahraniční klientely. V branži není její názor vůbec výjimkou, spíše naopak.

"Budeme to mít úplně obyčejné, protože doba je taková nejistá," rozhovořil se o Silvestru v restauraci Potrefená Husa na Starém Městě provozní Marcel Pfeifer. "Konzultoval jsem to s okolními hotely a půlka z nich mi hlásí, že turisté ruší zájezdy," odůvodnil své rozhodnutí letos otevřít bez programu.

U Fleků

"Běžná klientela přestala jezdit už v listopadu."

Dokud ale hosté v Potrefené Huse budou, zavírat nehodlá. "Většinou to ale bývá, že v půl dvanácté 90 procent lidí zaplatí, jde se podívat na Staroměstské náměstí, na Václavák, a pak už se nevrací, protože zůstanou různě v barech," dodal Pfeifer.

Právě to je ale jeden z důvodů, proč jiné restaurace svůj program neopouštějí. Například restaurace U Vejvodů má představení rozložené tak, aby pokračovalo i po půlnoci. Podobnou taktiku na udržení hostů má i restaurace U Fleků. "Přesně tak, je to proto, aby u nás setrvali," potvrdila provozní Zuzana Brtníková.

Restaurace Potrefená Husa na Starém Městě.V minulých letech se placené silvestrovské oslavy U Fleků konaly v celé restauraci, letos ale kvůli odlivu turistů vedení vyčlenilo pro program jen půlku. V menu, které stojí 2 500 korun, je kromě jídla živá hudba a staročeská a kabaretní vystoupení. "Běžná výletní klientela nejezdí do Prahy už od listopadu," podotkla Brtníková.

Středověké hody od dvou tisíc

Také známá středověká krčma v Dětenicích vede boj o každého zákazníka. "Na Silvestra hospoda plná nebude, krizi samozřejmě na menší návštěvnosti turistů pociťujeme jako každý," řekl majitel krčmy Petr Jindrák. Zatím třetinu rezervací tvoří Češi a třetinu cizinci.

"Středověk na vlastní kůži" vyjde nejméně na dva tisíce korun. "Účinkující si samozřejmě o Silvestra berou jiné peníze, takže je to finančně nákladné," dodal Jindrák. Program je bohatý, hosté budou vtahováni do děje, za doprovodu středověké hudby se bude tancovat na stolech, šermovat, vystoupí fakír, inkvizice a večer se završí "středověkou diskotékou" a ohňostrojem.

Středověká krčma v Dětenicích.

S náborem brigádníků na výpomoc v Dětenicích nepočítají, protože mají vlastní. "Brigádníci jsou školeni, je to atypická hospoda, kde se mluví středověkou hantýrkou, takže nemůžeme vzít každého," vysvětluje Jindrák. O pomocné síly ale nemají zájem ani jinde.

Hospody se chystají na prodlouženou

Řada hospod na Silvestra sice nic nepořádá, ale alespoň prodlužuje otevírací dobu. Například jedna z nejstarších hospod v Praze Na Slamníku v pražských Dejvicích s "prodlouženou" počítá. "Když tady ale bude sedět člověk dvě hodiny u piva, tak tady obsluha nebude," podotkl vrchní.

Na Slamníku

"Když bude člověk sedět dvě hodiny u piva, obsluha nebude."

"Koncert (ve vedlejším sále) bohužel nebude, protože nikdo nechce hrát," dodal jednatel skupiny Dejvické restauranty Rostislav Fojt, která podnik vlastní.

Jsou ale hospody, které naopak zavírají dřív, než obvykle. U Zlatého Tygra vyprovodí hosty například už v sedm večer, zatímco jindy mají do 23 hodin. Dříve zavírají také restaurace U Pětníka a Na Urale, které podobně jako hospoda Na Slamníku patří do skupiny Dejvických restaurantů.