Juránek: Díky podpoře z Evropské unie výrazně stoupla kvalita jihomoravského vína.

Juránek: Díky podpoře z Evropské unie výrazně stoupla kvalita jihomoravského vína. | foto: Václav Pancer, MF DNES

Hejtman chce v Evropě lobbovat za moravská vína

  • 28
Jihomoravský hejtman Stanislav Juránek hodlá lobbovat v Bruselu, aby Evropská unie nedotovala likvidaci vinic. Politiky a úředníky o tom chce přesvědčovat zítra a ve středu na jednání Výboru regionů unie. Juránek věří, že moravské vinařství si zaslouží výraznější propagaci.

Unie by podle Juránka měla vyčleněné peníze investovat do propagace vína a vinařství a podpořit tak konkurenceschopnost domácích vinařů vůči produktům z jižní Ameriky a Afriky.

"Před vstupem do Evropské unie naši vinaři vysadili 9000 hektarů vinic. Ve vinařství díky tomu vznikla řada pracovních míst a stoupla kvalita jihomoravského vína," uvedl Juránek. I proto je proti, aby Unie několik let po vysazování vinic dotovala jejich klučení.

Likvidaci části evropských vinic navrhuje Evropská komise, aby se ušetřily peníze plynoucí na dotování destilace přebytečných hroznů. Kromě toho má klučení omezit plochy nekvalitních vinic. Do pěti let by mělo podle plánu zmizet asi 400.000 hektarů vinic, tedy 12 procent jejich celkové plochy v Evropě.

Česko je proti dotacím na destilaci i likvidování vinic. S okolními státy se snaží prosadit také to, aby vinařům zůstala možnost víno doslazovat řepným cukrem. Naopak jižní státy podporují návrh komise, který by umožnil sladit pouze vinným moštem. Na jeho výrobu mají tyto státy v podstatě monopol.

Hejtman věří, že cesta do Bruselu nebude zbytečná. Výbor regionů EU, kde vystoupí, působí jako poradní hlas komisařky pro zemědělství Mariann Fischerové Boelové. Komisařka bude materiál o budoucí vinařské politice bude předkládat. Výbor zároveň radí europoslancům, kteří o něm budou hlasovat.

,